fbpx
Γενική

Ερώτηση Κοντού για την μετακίνηση των εργαζομένων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ενάντια στην αποκέντρωση η απόφαση του Γιαννακίδη

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το πρόσχημα της ανάγκης στελέχωσης των κεντρικών υπηρεσιών της περιφέρειας που βρίσκονται στην Κομοτηνή, παρά το γεγονός ότι είχε διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι θα μετακινήσει προσωπικό μόνο με εθελούσια μετακίνηση άλλαξε γνώμη και τους ανακοίνωσε ότι θα γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις δηλαδή παρά την θέλησή τους σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλη περιφερειακή ενότητα. Η ενέργειά του αυτή διαταράσσει την οικογενειακή και προσωπική ζωή των εργαζομένων και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, αφού τους υποχρεώνει καθημερινά να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στην εργασία τους.
Για τον λόγο αυτό ο Ξανθιώτης πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κατάθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση. Ο κ. Κοντός στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει:
Οι εργαζόμενοι με γνώμονα πάντα την λειτουργία του νέου θεσμού έκαναν πρακτικές προτάσεις και την κεντρική υπηρεσία να καλύψουν με προσωπικό και οι περιφερειακές ενότητες να μην αποψιλωθούν οι οποίες είναι οι εξής:
Να εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης αρμοδιότητες στις περιφερειακές ενότητες και όχι να είναι συγκεντρωμένες όλες στην έδρα της Περιφέρειας έτσι η αποκέντρωση θα είναι σε πλήρη εφαρμογή.
Να συνεργαστούν όλοι οι υπάλληλοι της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων που έχουν ειδικότητα Πληροφορικής ώστε με τηλεδιάσκεψη να συνεργάζονται με την κεντρική υπηρεσία της περιφέρειας για τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών.
Να στελεχωθεί η Κεντρική Υπηρεσία της έδρας με το υπάρχον πλεονάζων προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία έχει μείνει χωρίς αντικείμενο στην Κομοτηνή, η από οποιοδήποτε άλλη υπηρεσία της Κομοτηνής που διαθέτει πλεονάζων προσωπικό, υπηρεσίες που ο περιφερειάρχης γνωρίζει πολύ καλά αφού διετέλεσε νομάρχης Κομοτηνής.
Με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων είναι βέβαιο ότι θα γίνει πράξη η αποκέντρωση και οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να φεύγουν από την Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη η τον Έβρο για να πηγαίνουν στην Κομοτηνή για να λύνουν τα προβλήματά τους, αφού θα έχουν μεταφερθεί εκεί όλες οι υπηρεσίες αφού οι υπάρχουσες θα είναι λόγω της μετακίνησης χωρίς προσωπικό, που απαιτεί εκτός από πολύ χρόνο και οικονομική επιβάρυνση και δεν θα αισθάνονται ότι κάποιοι θέλουν να τους τιμωρήσουν γιατί ο δικός τους νομός δεν έχει την έδρα της περιφέρειας.
Επιπλέον, είναι παράλογο σε εποχή περιστολής δαπανών να πληρώνονται καθημερινά οδοιπορικά στους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν, αφού οι αποστάσεις είναι πάνω από 40 χιλιόμετρα (Ν. 2685/18-2-99 (ΦΕΚ 35), ενώ με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα στον ίδιο του τον νομό περιφερειακή ενότητα σήμερα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καταργήσει ή να αφήσει χωρίς προσωπικό τις υπηρεσίες των νομών περιφερειακών ενοτήτων σήμερα και να έχει επανδρωμένες υπηρεσίες μόνο στην έδρα της περιφέρειας;
Εάν καταργηθούν οι υπηρεσίες ή μετακινηθεί το προσωπικό που υπάρχει σε κάθε ενότητα, ποιες υπηρεσίες καταργούνται και πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες και με ποιες διαδικασίες;
Εάν δεν καταργηθούν οι υπηρεσίες, προβλέπεται ή όχι να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες στις υπηρεσίες αυτές ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης άμεσα και γρήγορα στην περιφερειακή ενότητα που κατοικεί;

Σχετικά Άρθρα