fbpx
Γενική

Πιεσμένοι οι λογιστές λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων

Ο κ. Φίλιππος Παραστατίδης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ξάνθης.
Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

Παράταση για μετά τις 5 Μαΐου ζητούν οι λογιστές για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των επαγγελματιών καθώς άλλες χρονιές είχαν δικαίωμα υποβολής μέχρι και τέλος Ιουνίου. Εξάλλου, μέσω διαδικτύου μπορούν να υποβάλλουν και οι μισθωτοί συνταξιούχοι αρκεί να έχουν τον ανάλογο κωδικό κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμες οι ΔΟΥ.

XanthiNews: Μέχρι πότε κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και αν παρουσιάστηκαν προβλήματα δεδομένων των αλλαγών στην διαδικασία κατάθεσης.
Φίλιππος Παραστατίδης: Φέτος για πρώτη φορά οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για τους επαγγελματίες, γι αυτούς που ασκούν ατομική επιχείρηση. Και οι προθεσμίες υποβολής είναι αρκετά πιεστικές και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των συναδέλφων λογιστών φοροτεχνικών όσο και στις ίδιες τις επιχειρήσεις που πρέπει να ανταποκριθούν έγκαιρα σ αυτές τις υποχρεώσεις.
ΧΝ: Λένε μερικοί συνάδελφοι σας ότι χρειάζεστε παράταση γιατί δεν προλαβαίνετε.
Φ.Π.: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών έχει ήδη κάνει αιτήσεις και σε συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια επίσημη ανακοίνωση αλλά εκτιμώ ότι οπωσδήποτε ότι θα δοθεί παράταση γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να υποβληθεί όλος αυτός ο όγκος δηλώσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Να έχετε υπόψη σας ότι η λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή είναι 5 Μαΐου ενώ παλαιότερα είχαμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε τις δηλώσεις στην εφορία μέχρι και τέλη Ιουνίου. Το διάστημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η πίεση.
ΧΝ: Όσον αφορά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τι θα αλλάξει με τις φορολογικές τους δηλώσεις;
Φ.Π.: Δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό. Υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλει κάποιος προσωπικά τη δήλωση του στην εφορία, δηλαδή όχι μέσω λογιστή. Αλλά από τη στιγμή που θα επιλέξει κάποιος να την υποβάλλει μέσω λογιστή που το κάνουν οι περισσότεροι θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Αυτό προϋποθέτει την χορήγηση ενός αριθμού πιστοποίησης του φορολογούμενου για να αποκτήσει κωδικούς ηλεκτρονικής πρόσβασης στο σύστημα taxis και αυτό έχει φέρει ως αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός στην εφορία, όπου έχουν πάει πολλοί φορολογούμενοι για να πάρουν αυτόν τον αριθμό. Είναι μια διαδικασία για την οποία δεν ήταν έτοιμες οι ΔΟΥ να ανταποκριθούν και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους στο να παραλάβουν αυτόν τον αριθμό, ενώ τις προηγούμενες χρονιές όποιος ήθελε να βγάλει κωδικό μπορούσε να τον βγάλει μόνος του κάνοντας μια αίτηση στο ίντερνετ και το Υπουργείο έστελνε μετά τους κωδικούς σε ένα συγκεκριμένο email που δηλώνανε.
ΧΝ: Ποιες αποδείξεις θα ισχύουν για το αφορολόγητο;
Φ.Π.: Οι αποδείξεις για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο αλλά και μετά για την επιπλέον έκπτωση είναι όλες οι καταναλωτικές δαπάνες που κάνει μια οικογένεια, εκτός από τις ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό), τα εισιτήρια μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ. Οι περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες μπορούν να συμπεριληφθούν στις αποδείξεις και βέβαια οι αποδείξεις που χρησιμοποιούνται για τις υπόλοιπες εκπτώσεις όπως είναι ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκοι δανείων πρώτης κατοικίας. Το σημαντικό σ αυτή τη διαδικασία είναι οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις σε έναν φάκελο με ένα συνολικό ποσό και σε περίπτωση που η δήλωση σταλεί ηλεκτρονικά να την διατηρήσουν στην κατοχή τους ενώ στην περίπτωση που υποβληθεί στην εφορία να τις τοποθετήσουν σε έναν φάκελο.
ΧΝ: Θα μπορούσαν οι ίδιοι να τις έχουν σε μορφή excel;
Φ.Π.: Για να προσδιοριστεί το σύνολο των αποδείξεων. Όταν θα υποβληθεί η δήλωση χειρόγραφη στην εφορία αυτοπροσώπως θα πρέπει να υπάρχουν και οι αποδείξεις. Δεν αρκεί μόνο ένα έντυπο που να φαίνεται το άθροισμα των αποδείξεων σε μορφή excel.
ΧΝ: Εσείς πώς βλέπετε όλες αυτές τις αλλαγές;
Φ.Π.: Φέτος η πιο σημαντική αλλαγή πέρα από το θέμα με τις αποδείξεις ήταν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες προσδιορίζουν για κάθε φορολογούμενο ένα συγκεκριμένο κόστος διαβίωσης και στην περίπτωση που τα εισοδήματα του δεν επαρκούν για να το καλύψουν αυτό, φορολογείται σύμφωνα με το κόστος διαβίωσης. Αυτό θεωρώ ότι είναι δίκαιο για αρκετούς φορολογούμενους. Είναι σωστό για κάποιους που δεν δηλώνουν επαρκή εισοδήματα ενώ εμφανίζουν ότι έχουν ένα συγκεκριμένο κόστος ζωής.
Οι υπόλοιπες διαδικασίες και συγκεκριμένα η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι σημαντικές. Απλά θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, γιατί αποδεικνύεται ότι «κάθε αρχή και δύσκολη». Είναι μια χρήσιμη διαδικασία τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για το Υπουργείο. Γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα εκκαθάρισης.

Σχετικά Άρθρα