Γενική

«Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την αποκατάσταση μιας αδικίας, που συντελείται σε βάρος σας από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στην Κομοτηνή

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσία του στην Θράκη την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε και κατά την κεντρική του ομιλία στην γειτονική Κομοτηνή, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Επισκέπτομαι σήμερα την Θράκη, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, για να αναδείξω τις συνέπειες μιας καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής που έχει μεγαλύτερο ίσως θύμα την ακριτική Ελλάδα. Την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε σε μακροχρόνιο οικονομικό μαρασμό και ασφυξία. Είμαι σήμερα εδώ στην Κομοτηνή, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να εμποδίσω με όλες μου τις δυνάμεις την εγκατάλειψη της Θράκης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε κάθε αναπτυξιακή πολιτική, που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας απαντήσει:
Γιατί σταμάτησαν οι κάθετοι άξονες, παρατείνοντας έτσι την απομόνωση της Θράκης από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα;
Γιατί μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
Γιατί πάγωσαν ή ακυρώθηκαν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για νέα σχολικά κτήρια που ξεπερνούσαν τα 80 εκ. ευρώ για κάθε νομό της Θράκης;
Γιατί εγκαταλείφθηκε, για ακόμη μια φορά, το Φράγμα Ιάσμου και η υπόγεια άρδευση του Ξανθιώτικου κάμπου, αν και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις τους;
Γιατί υποβαθμίστηκε σιδηροδρομικά η Θράκη;
Γιατί καταργήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη και καθυστερούν οι καταβολές του οφειλόμενου 12%, οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο μια σειρά από βιομηχανίες;
Πώς γίνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο να εγκαταλείπονται οι αγρότες του πλούσιου θρακικού κάμπου, να κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και να εκτινάσσεται η ανεργία σε πρωτόγνωρα νούμερα;
Πώς γίνεται η Θράκη να πρωταγωνιστεί σε διαρροή νέων επιστημόνων και να απογυμνώνεται συνεχώς δημογραφικά;
Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι περικοπές έγιναν λόγω της κρίσης. Εμείς, όμως, εγκαίρως υποδείξαμε στην κυβέρνηση, ότι θα μπορούσαν όλα αυτά τα έργα να συνεχιστούν κανονικά με κοινοτικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο εθνικός προϋπολογισμός. Αυτό όμως, δεν συνέβη. Η Ελληνική οικονομία έχασε πόρους την στιγμή που περισσότερο τους χρειαζόταν! Κι έτσι η Ελλάδα υποχώρησε από την 5 η θέση απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, όπου βρισκόταν το Σεπτέμβριο του 2009, στη 17 η θέση όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε η Ελληνική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η ακριτική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η Θράκη. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης.
Φίλες και Φίλοι,
Μέσα σε ελάχιστο διάστημα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανακόψει και να αντιστρέψει στη Θράκη μία αποτελεσματική πολιτική ανάκαμψης, που είχε πετύχει η ΝΔ, χάρη στη συστηματική δουλειά των εκπροσώπων σας, που τότε εργάστηκαν με πείσμα και όραμα για την περιοχή.
Σήμερα είμαι εδώ κοντά σας, πλαισιωμένος από αυτούς τους άξιους συνεργάτες μου.
Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την αποκατάσταση μιας αδικίας, που συντελείται σε βάρος σας από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι η ΝΔ θα δουλέψει και για την πνευματική θωράκιση της Θράκης, μέσα από την ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Όμως, η Θράκη δικαιούται να μετεξελιχθεί κυρίως σε σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι, με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τα αιολικά πάρκα και τη γεωθερμία, και σε διεθνή διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κόμβο, με την Εγνατία, τους κάθετους Άξονες, το Σιδηρόδρομο, τα Λιμάνια και τα Αεροδρόμια.
Ο πλούσιος κάμπος μπορεί να ξαναζωντανέψει, με τις επενδύσεις στα έργα υδρο-οικονομίας, που είχαν σχεδιαστεί και εγκαταλείφθηκαν.
Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, μαζί με τους πλούσιους βιοτόπους, μπορούν να την αναδείξουν σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού.
Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Θράκη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο μιας διαφορετικής Ανάπτυξης. Μιας βιώσιμης Ανάπτυξης. Μιας Ανάπτυξης με εξωστρέφεια, με Ανταγωνιστικότητα. Με διάχυση ευημερίας σε όλους.
Το πιστεύουμε αυτό και θα το κάνουμε πράξη, προς όφελός σας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της Ελλάδας.
Μέχρι πριν ένα μήνα μας διαβεβαίωνε η Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί στα τέλη της φετινής χρονιάς. Μετά το άλλαξαν λίγο, στις αρχές του 2012. Προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου μας ανακοίνωσε ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές να δανειστεί!
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι με αυτή την Πολιτική θα μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο τέλμα…
Πολλοί μας λένε: Εντάξει, η κυβέρνηση τα έκανε «μούσκεμα». Αλλά εσείς στην Αντιπολίτευση γιατί δεν τη στηρίζετε;
Απαντάμε: Τι να στηρίξουμε; Να στηρίξουμε τον κατήφορο; Να στηρίξουμε την Πολιτική που μεγαλώνει το αρχικό πρόβλημα αντί να το λύνει;
Όχι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το στηρίξουμε.
Συνένοχοι σε μια καταστροφική πολιτική δεν πρόκειται να γίνουμε. Κι αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να εκβιάσει ακόμα και με εκλογές, τον εκβιασμό του δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Του το λέμε από τώρα, για να μη μπει στον κόπο…
Μια είναι η διέξοδος: Προτεραιότητα στην Ανάκαμψη της Οικονομίας… Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εμείς. Ελπίδα υπάρχει. Διέξοδος υπάρχει: Αλλαγή των όρων του Μνημονίου με προτεραιότητα την Ανάκαμψη και με στόχο την Ανάπτυξη! Αυτό θα αποδείξουμε και με το Ζάππειο-ΙΙ στις αρχές Μαΐου!
Σας θέλω όρθιους.
Σας θέλω ενωμένους.
Σας θέλω μαζί, να αλλάξουμε τα πάντα.
Και θα τα αλλάξουμε!

Σχετικά Άρθρα