Γενική

Μπλοκάρισμα σημαντικών έργων μέχρι 30 Ιουνίου


Αποφάσισαν οι διπλωματούχοι μηχανικοί- Συνεχίζοντας τον αγώνα τους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σε εξάμηνη απεργία- αποχή από την εργασία τους στα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου των Ιδιωτικών Επενδύσεων, του Αναπτυξιακού Νόμου 1892/90 και των μεταγενέστερων αυτού ως ισχύουν σήμερα, καθώς και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, από την 1- 4-2011 μέχρι και 30- 6-2011 προχωρούν οι διπλωματούχοι μηχανικοί Δ.Υ. που είναι μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ ΘΡΑΚΗΣ.
«ΣΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΠΟΛΙΤΗ!»
Ο Γ.Γ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης Αλέξανδρος Κηπουρός σημείωσε μιλώντας στην XanthiNews: «Η κατάσταση στα πολεοδομικά γραφεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάθε χρόνο αποχωρούν από τις υπηρεσίες εργαζόμενοι (λόγω συνταξιοδότησης) χωρίς να αντικαθίστανται. Κυβέρνηση και τροϊκα θα εφαρμόσουν το μέτρο: για κάθε πέντε (5 ) υπαλλήλους που φεύγουν θα προσλαμβάνεται ένας(1)!!! Απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι που κάλυπταν πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και ενώ, όλοι οι αρμόδιοι φορείς «κόπτονται» για την εξυπηρέτηση σου πολίτη, στην πράξη σε κοροϊδεύουν, μεταθέτοντας το «κόστος» της όποιας ελλιπούς εξυπηρέτησής σου στον πιο αδύναμο κρίκο: τον εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο που προσπαθεί να σε εξυπηρετήσει στις υποστελεχωμένες πολεοδομίες, με την πολυνομία- πολυνομοθεσία, που τις διέπει, τις μετακινήσεις-μεταθέσεις που γίνονται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών άλλων υπηρεσιών, τους χαμηλούς μισθούς κλπ.
Η υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών (που έντεχνα καλλιεργούν Κυβέρνηση, οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ κ.α.) στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση τους, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο (δαπανηρά: σχολικά κτίρια, νοσοκομεία, νομαρχ. κτίρια, διόδια, συγκοινωνίες κλπ)».
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
Ο κ. Κηπουρός αναφέρθηκε στις προτάσεις τους για τις ελάχιστες θεσμικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα:
1. Οι επιτροπές αποτελούνται από ένα Πολιτικό Μηχανικό, ένα Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και ένα Φοροτεχνικό. Κάθε μέλος του οργάνου αυτού να ευθύνεται μόνο για το γνωστικό του αντικείμενο.
Ταυτόχρονα να γίνει αντίστοιχη τροποποίηση του σχεδίου έκθεσης που συντάσσει το όργανο ελέγχου.
2. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται υποχρεωτικά κατά την διάρκεια κατασκευής- εξέλιξης της επένδυσης και σε καμία περίπτωση μετά το πέρας ολοκλήρωσης αυτής.
3. Η ευθύνη των μελών του οργάνου ελέγχου αφορά τη χρονική στιγμή που έγινε ο έλεγχος και συντάχθηκε η έκθεση του και δεν θα φέρει καμία ευθύνη για αθέτηση από μέρους του επενδυτή της τήρησης των όρων της εγκριτικής απόφασης της επένδυσης.
4. Τα δημόσια έγγραφα που κατατίθενται και ενσωματώνονται στην έκθεση ελέγχου, δεν αμφισβητούνται ως προς το περιεχόμενο και τη νομιμότητα από τα όργανα ελέγχου.
5. Η πλαστότητα και εικονικότητα των τιμολογίων δεν είναι αρμοδιότητα των οργάνων ελέγχου.
6. Η πιστοποίηση των αφανών εργασιών θα γίνεται σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες επιμετρήσεις του Μηχανικού που έχει την επίβλεψη του έργου σύμφωνα με την οικοδομική άδεια και θα απορρέουν από τα σχέδια αυτής.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Τέλος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών κλείνει το εξώδικο της ως εξής: «Επειδή κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για τα προβλήματα των ιδιωτικών επενδύσεων στη Θράκη, καλό θα ήταν να επισημάνουμε ότι, παρά τα όποια προβλήματα, υπήρξαν και σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες αξιόπιστη Υπηρεσία ελέγχου καθώς και ελεγκτικά όργανα της διοίκησης, που προσπάθησαν – με όσα μέσα διέθεταν την εποχή εκείνη και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες υπερβολικού φόρτου εργασίας, – να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι, αναμφίβολα προέκυψε θετικό έργο. Το να ποινικοποιούμε μια ολόκληρη περίοδο στο συγκεκριμένο χώρο και αποκλειστικά μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων της διοίκησης, σε μια πολυεπίπεδη ελεγκτική διαδικασία, εκτός του ότι είναι αρνητικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι και άδικο.
Επίσης, προβληματίζει το γεγονός ότι μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί και μόνο αυτοί οδηγήθηκαν σε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς να εξετασθεί σε καμιά περίπτωση έστω η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους ή η πιθανότητα της εξαπάτησής τους από αφερέγγυους επενδυτές, στα πλαίσια ενός σαθρού νομοθετικά ελεγκτικού πλαισίου».

Σχετικά Άρθρα