Γενική

Κοτόπιτα Ρούμελης με πράσα και φέτα

για ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ.: για τη γέμιση: ½ κοτόπουλο (βρασμένο και ξεκοκαλισμένο) ½ κιλό πράσα ½ κιλό φέτα 3 αυγά Πιπέρι Αλάτι 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι 1 κουτ. σούπας αλεύρι ελαιόλαδο για το φύλλο: 1 κιλό αλεύρι 2 κουτ. σούπας ξίδι 1 κουτ. γλυκού αλάτι 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο νερό όσο πάρει ίσα ίσα να μη κολλάει στα χέρια Διαδικασία Ξεκινάμε με την παρασκευή της ζύμης για το φύλλο. Σε μια μπασίνα βάζουμε λάδι, ξύδι, αλάτι, ½ λίτρο νερό και ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί». Για τη γέμιση ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσσο με αλατοπίπερο. Αφού μαλακώσει, ρίχνουμε και το βραστό κοτόπουλο να πάρει γεύση. Πάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ που θα ενώσει τα υλικά της γέμισης. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 500 γρ. κοτοζωμό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του πουλερικού. Κρατάμε ακόμα λίγο ζωμό σε ένα μπολ και ρίχνουμε 2 κουταλιές σιμιγδάλι και δύο κουταλιες αλεύρι. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας και πάλι, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με μια κουτάλα καλά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει και πάμε να φτιάξουμε το φύλλο μας με το ζυμάρι που στο μεταξύ έχει «ξεκουραστεί». Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και ξεκινάμε να ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη. Φτιάχνουμε πέντε φύλλα – τρία φύλλα για τον πάτο του ταψιού μας που τον έχουμε λαδώσει για να μην κολλήσει η πίτα και δύο για να σκεπάσουμε τη γέμιση. Όταν η γέμιση είναι κρύα πια, ρίχνουμε τη φέτα και σπάμε 3 ολόκληρα αβγά. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα τρία φύλλα βάσης και τη σκεπάζουμε με τα δύο φύλλα. Χαράζουμε την πίτα, τη λαδώνουμε και προαιρετικά την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Θέλει 3 ώρες σε χαμηλό φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και το σπίτι θα μοσχομυρίσει! Καλή επιτυχία!!!

Σχετικά Άρθρα