Γενική

Γυναικοκρατούμενος σύλλογος με πολλούς νέους

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης εκλέχθηκε στις εκλογές της Κυριακής 27 ης Φεβρουαρίου 2011. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. θα γίνουν στις 16 Μαρτίου και θα είναι τριετής η θητεία. Η κ. Κιούση παραχώρησε συνέντευξη στην XanthiNews. Επίσης σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Η Κυριακή Κιούση Σιούτη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ποιο ήταν το κλίμα κατά την εκλογική διαδικασία; Ποιους στόχους θέτετε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το επάγγελμα sας και για την χώρα μας;
Κυριακή Κιούση: Την Κυριακή είχαμε τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ ομαλό καθ όλη την διαδικασία της ψηφοφορίας. Είχα κατέλθει με συνδυασμό με την Ανανεωτική Κίνηση των Δικηγόρων. Εκλέχθηκα Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή. Έχω πέντε έδρες μέσα στο Δ.Σ. Δηλαδή πέντε σύμβουλοι εκλέχθηκαν, καθώς και άλλοι τρεις συνάδελφοι από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Συμβούλων. Το Συμβούλιο μας είναι εννεαμελές. Βρισκόμαστε πράγματι σε μια δύσκολη περίοδο για τους δικηγόρους με τα πολλά προβλήματα που έχουμε, λόγω της ψήφισης του νέου νομοσχέδιου, που θέλει να ανοίξει το δικό μας επάγγελμα, ενώ στην ουσία θεωρούμε ότι ήδη είναι πολύ ανοιχτό επάγγελμα. Βεβαίως θα εργαστούμε με πολύ δυναμική προσπάθεια για να βελτιώσουμε ότι το δυνατόν περισσότερο γίνεται, μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του δικηγορικού μας συλλόγου και προς όφελος όλων των δικηγόρων συναδέλφων μας.
XN: Πώς ήταν το προεκλογικό κλίμα;
Κ.Κ.: Ομαλότατο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε μεταξύ μας τίποτα. Συνεργαζόμαστε καθημερινά. Όλα τα χρόνια της ζωής μας, βλέπουμε ο ένας τον άλλο συνάδελφο και είμαστε μαζί. Με τους συνυποψηφίους μου είχαμε και έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τις εκλογές, όλοι ήμασταν μαζί στο ίδιο μέρος και διασκεδάζαμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΧΝ: Αυτοί που εκλέγονται στο Δ.Σ. είναι νέοι άνθρωποι;
Κ.Κ.: Ο Σύλλογος μας απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους. Είμαστε 236 δικηγόροι. Όταν έρχονται στο επάγγελμα κάθε χρόνο περίπου 20 δικηγόροι φανταστείτε την ηλικία που έχουν οι περισσότεροι.
ΧΝ: Έχει εκλεγεί και άλλη φορά γυναίκα Πρόεδρος στο Σύλλογο σας;
Κ.Κ.: Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης.
ΧΝ: Πώς είναι η αντιμετώπιση των αντρών συναδέλφων σας; Φαντάζομαι ίση η αντιμετώπιση.
Κ.Κ.: Είμαι παλιά δικηγόρος. Σχεδόν 30 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια της δικηγορίας για εμάς τις γυναίκες ήταν δύσκολα. Γιατί δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες δικηγόροι. Όταν έγινα δικηγόρος, ήμασταν 4- 5 γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Σήμερα οι γυναίκες δικηγόροι είναι περισσότερες από τους άντρες συναδέλφους. Σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους συμβαίνει αυτό.
ΧΝ: Βλέπουμε λόγω του μνημονίου πολλοί νόμοι πάνε πίσω, ιδίως αυτοί που αφορούν στο εργατικό δίκαιο. Το θέμα το επισημαίνουν και εργατολόγοι που επιβεβαιώνουν ότι καταστρατηγούνται πολλά εργασιακά δικαιώματα. Εσείς πώς μπορείτε να ενεργήσετε ως δικηγορικός σύλλογος;
Κ.Κ.: Εμείς οι δικηγόροι πάντα φροντίζουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων ως εκ της φύσεως της δουλειάς μας. Πάντοτε είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και όπου θεωρούν ότι θίγονται, είμαστε εκεί για να τους υπερασπιστούμε. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Ότι πρόβλημα υπάρχει στους πολίτες μας, γιατί και εμείς μέσα από αυτούς είμαστε, θα κοιτάξουμε να το υπερασπίσουμε.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Εγγεγραμμένοι: 237
Ψήφισαν: 222
Λευκά: 12
Άκυρα: 2
Έγκυρα: 208
Ιωαννίδου Πηνηλόπη: 62 Ποσοστό: 29,80%
Κιούση Σιούτη Κυριακή (Ανανεωτική Κίνηση Δικηγόρων): 107 Ποσοστό 51,44%
Μαλάκης Κωνσταντίνος: 39 Ποσοστό: 18,74%
Εγγεγραμμένοι: 237
Ψήφισαν: 222
Λευκά: 4
Άκυρα: 2
Έγκυρα 216
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 124
1. Δημητριάδου Θεολογία (Γίτσα) 54
2. Διαμαντίδου Αναστασία 41
3. Κιούρτ Αχμέτ 51
4. Παυλίδης Πέτρος 81
5. Πολυχρονιάδου Ελένη 77
6. Συμεωνίδου Καλλιόπη (Πόπη) 62
7. Τσιλιγγίρης Ιωάννης 85
8. Τσομπάνογλου Θεοπούλα 79
9. Χατζηηλίας Νικόλαος 48
10.Χόμκο Αϊσέρ 28
ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 92
1.Γιαννοπούλου Ιωάννα 49
2.Δαλίδης Δημήτριος 45
3.Ζλάτκου Βασιλική 47
4.Καπζά Μουζαφέρ 50
5.Ξανθόπουλος Θωμάς 63
6.Παυλίδου Θεοδώρα 42
7.Σκουλαρίκη Αικατερίνη 55
8.Σπυρίδου Άννα 41
Εκλέγονται στο Δ.Σ.:
1. Τσιλιγγίρης Ιωάννης
2. Παυλίδης Πέτρος
3. Τσομπάνογλου Θεοπούλα
4. Πολυχρονιάδου Ελένη
5. Συμεωνίδου Καλλιόπη (Πόπη)
6. Ξανθόπουλος Θωμάς
7. Σκουλαρίκη Αικατερίνη
8. Καπζά Μουζαφέρ

Σχετικά Άρθρα