Γενική

Δύσκολο έως ακατόρθωτο να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη Ξάνθης

Άγονη προβλέπεται να είναι η ψηφοφορία για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ξάνθης που πρόκειται να γίνει την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 13 συμπολίτες μας μεταξύ αυτών πολιτευτές και πρώην σύμβουλοι. Αυτός που θα εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει τα 2/3 των συμβούλων, δηλαδή 22 ψήφους. Σε όλη τη χώρα μόνο 13 έχουν εκλεγεί!!! Δηλώσεις επί του θέματος έκαναν ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που είπε πως δεν θα ψηφίσει κανέναν γιατί τάσσεται κατά του νέου θεσμού.

Πρέπει να συγκεντρώσει 22 ψήφους- Δεν θα ψηφίσει η Λαϊκή Συσπείρωση
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Αν και είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των δημοτών της Ξάνθης για την έμμισθη θέση (ισόποση με την αντιμισθία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) του Συμπαραστάτη του Δημότη εντούτοις είναι δύσκολο να συγκεντρώσει κάποιος τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα. Ο νόμος προβλέπει μέχρι τρεις ψηφοφορίες αλλά εάν δεν εκλεγεί κάποιος δεν αναφέρει τι γίνεται.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε στην XanthiNews για το νέο θεσμό: «Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που δεν βρίσκει κατά την άποψη του το δίκιο του συναλλασσόμενος με τις υπηρεσίες του Δήμου να απευθύνεται στον Συμπαραστάτη ο οποίος θα ερευνά την υπόθεση του, θα διαμεσολαβεί μεταξύ του Δημότη και των υπηρεσιών ώστε να δίδεται λύση σε τυχόν προβλήματα και από την στιγμή που δεν υπάρχει δίκαιο θα δίνεται μια απάντηση εγγράφως γιατί δεν ικανοποιείται το αίτημα του.
Σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους.
Υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς συνδημότες μας και μέχρι την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον οποιονδήποτε».
Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν δίνεται γραμμή στην προκειμένη περίπτωση και πρόσθεσε ότι δεν έχει σκεφτεί η παράταξη του κάποιο πρόσωπο σημειώνοντας: «Δεν είναι θέμα παρατάξεων. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν κατά συνείδηση. Μυστική ψηφοφορία είναι. Ο καθένας ότι θέλει θα ψηφίσει».
Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση των Πολιτών για την Αλλαγή: «Δεν θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να θυσιαστούν στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροπαραταξιακών ή όποιων άλλων συμφερόντων, λειτουργίες τόσο σημαντικών νέων θεσμών» ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Αυτά να τα πουν στον εαυτό τους».
Επίσης οι Πολίτες για την Αλλαγή σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Για μας ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει με τη λειτουργία του και την καθημερινή πρακτική του να δίνει το στίγμα μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής. Να αποτελεί ανάχωμα στις αυθαιρεσίες της όποιας Διοίκησης και με το κύρος του να περιποιεί τιμή στο νέο αυτό θεσμό.
Να είναι αρωγός στην καθημερινότητα του πολίτη και να δίνει λύσεις αμοιβαία αποδεκτές στις όποιες διαφορές ανακύπτουν.
Υπ’ αυτήν την έννοια το ήθος και η διαδρομή των υποψηφίων για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη θα είναι καθοριστικά κριτήρια στην επιλογή μας».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Κολλάρος τάσσεται κατά του νέου θεσμού και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν: «Η θέση μας είναι ότι αυτός ο θεσμός είναι αντιλαϊκός. Θα δουλέψει εις βάρος των δημοτών και επομένως δεν είμαστε διατιθέμενοι να τον υλοποιήσουμε σε καμιά του μορφή. Από την άλλη οι άνθρωποι που θέλουν να υποβάλλουν υποψηφιότητα και είναι αρκετοί δεν έχουν τίποτα να κάνουν με αυτό που λέμε εμείς. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι δεν τους αξίζει μια τέτοια θέση. Με αυτήν την έννοια εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανέναν χωρίς να έχουμε κανένα ζήτημα με κάποια από τις προσωπικότητες που διεκδικούν το συγκεκριμένο θώκο.
Θα μπορούσε να προσφέρει σίγουρη συμπαράσταση στον πολίτη αν ήταν έξω από το πλαίσιο του Καλλικράτη και κυρίως αν δεν συνδεόταν με το δεύτερο συστατικό που λέει: «και των επιχειρήσεων». Γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος. Να λύσουν εργασιακά ζητήματα, ζητήματα συμβάσεων και που έχουν να κάνουν με την μισθοδοσία και το μεροκάματο έξω από τα συλλογικά πλαίσια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοσία με έναν ακόμη θεσμό. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προσωπικά του ζητήματα ο εργαζόμενος.
Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Φαντάζομαι θα είναι άγονη η ψηφοφορία τη Δευτέρα. Θα προσπαθήσουμε να είναι άγονη μέχρι να τελειώσει αυτός ο νόμος και να αντικατασταθεί με έναν καλύτερο».

Σχετικά Άρθρα