Γενική

Απλήρωτοι εδώ και έναν μήνα ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί του Νοσοκομείου

Απλήρωτοι για έναν μήνα παραμένουν οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης. Πρόκειται για τον βασικό μισθό τους και όχι για τις εφημερίες που ούτως ή άλλως τις πληρώνονται καθυστερημένα. «Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές και δεν έχει ξανασυμβεί. Οι νέοι ιατροί του νοσοκομείου που ουσιαστικά σηκώνουν στις πλάτες τους και το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αντιμετωπίζουν πραγματικό βιοποριστικό πρόβλημα», σημειώνεται σε σχετική ενημερωτική επιστολή.

Θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Παρόλα τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την έλλειψη προσωπικού, τους τραμπουκισμούς και τις απειλές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ο εισαγγελέας έχει ενεργήσει αυτεπαγγέλτως), έρχεται τώρα να προστεθεί και η πλήρης απαξίωση των λειτουργών υγείας που μένουν απλήρωτοι», τονίζεται σε σχετική ενημέρωση των ειδικευομένων και αγροτικών γιατρών. Ο κ. Βαγγέλης Ευκαρπίδης δήλωσε σχετικά στην XanthiNews: «Περισσότερους από 80 ασθενείς βλέπουν καθημερινά μόνο οι ειδικευόμενοι παθολογίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (αντίστοιχος αριθμός για τις υπόλοιπες ειδικότητες), λόγω της έξαρσης των ιώσεων και των λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά και επειδή υπήρχε και η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ήταν πολύ αυξημένος ο φόρτος εργασίας.
Ο Διοικητής δεν μπήκε καν στον κόπο να καλέσει μια αντιπροσωπεία μας για να εξηγήσει την κατάσταση. Μάλλον έχει να κάνει καλύτερες δουλειές από το να μιλάει και να ακούει τα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού.
Η Ένωση Γιατρών Ξάνθης είναι στο πλευρό μας».
Συνεχίζοντας οι ειδικευόμενοι γιατροί αναφέρουν: «Οι ειδικευόμενοι ιατροί του ΓΝ Ξάνθης σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και για την ασφαλή εφημέρευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ήδη τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν δηλώσεις επίσχεση εργασίας.
Σύμφωνα με το νομό οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν στο προσωπικό ασφαλείας και έτσι σε περίοδο επίσχεσης δεν είναι αναγκασμένοι να εφημερεύουν. Εφόσον αυτό συμβεί, η λειτουργία του νοσοκομείου αναμένεται να καταρρεύσει.
Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι. Η λειτουργία του νοσοκομείου δεν μπορεί να επαφίεται απλώς στο φιλότιμο και στην ευσυνειδησία των ιατρών».
Ο κ. Ευκαρπίδης σημείωσε συγκεκριμένα για την απόφαση τους αυτή: «Εφόσον δεν ιδρώνει το αυτί κανενός- να το πω έτσι λαϊκά- θα πρέπει να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία ελπίζουμε ότι θα ασκήσει κάποιες πιέσεις για να βρεθεί μια λύση. Μιλάμε για τον βασικό μισθό και όχι για τις εφημερίες που ούτως ή άλλως αργούν να μας τις πληρώσουν».
Όσον αφορά για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς νοσηλευτές και γιατροί από θερμόαιμους ασθενείς επεσήμανε ο ίδιος: «Δεν είναι μεμονωμένα αυτά τα περιστατικά. Έχουν κατ επανάληψη συμβεί. Έχουν πάει νοσηλευτές στο αστυνομικό τμήμα, όπως και συνάδελφοι γιατροί, έχουν νοσηλευτεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Είναι προβλήματα που δεν λύνονται και φαίνεται ότι δεν απασχολούν και κανέναν από τους υπευθύνους.
Φοβόμαστε για την ασφάλεια μας. Θέλουμε να λειτουργούμε σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Όπως κάθε εργαζόμενος. Να κάνουμε το λειτούργημα μας και τη δουλειά μας χωρίς προβλήματα».

Σχετικά Άρθρα