Γενική

Ως αποθήκη λειτουργεί η Καπνική Μιχαηλίδης με 12 εργαζόμενους

Το 2005 δούλευαν 400 καπνεργάτες στο ίδιο εργοστάσιο στην Ξάνθη!
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Με δέκα και δώδεκα εργαζόμενους που κάνουν 50- 70 μεροκάματα το χρόνο λειτουργεί το εργοστάσιο της εταιρείας: «Καπνική Μιχαηλίδης» στην Ξάνθη, που είναι πλέον αποθήκη, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, καθώς μετά την ολική αποσύνδεση οι καπνοκαλλιεργητές δεν σπέρνουν πλέον καπνά. Το 2005 εργάζονταν 400 καπνεργάτες στην επιχείρηση, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των εργαζομένων συνεχώς μειωνόταν. Πρόπερσι εργάστηκαν 33 μέρες και πέρυσι 50 γυναίκες έκαναν 23 μεροκάματα… Το μεγάλο ποσοστό των καπνεργατών στην Ξάνθη είναι άνεργο, και δεν απασχολούνται πλέον στη ΣΕΚΕ πολλοί όσο τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα πάει να εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης» στη Βουλγαρία. Η ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει ότι η εταιρεία θα διατηρήσει εν πλήρη λειτουργία το εργοστάσιό της στο Κιλκίς τονίζοντας: «(…) Προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στη Βουλγαρία που θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας θα εργάζονται και Έλληνες. Η οικοδόμηση κοινών συμφερόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των βαλκανικών χωρών, διότι αυτός είναι ο δρόμος για την κοινή ανάπτυξη και ευημερία».
Το εργοστάσιο είναι στο Σαντάνσκι και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τη χώρα μας, αλλά το θέμα είναι ποιος Έλληνας θα πάει να εργαστεί εκεί και με τι μεροκάματα; Με τα ελληνικά ή τα βουλγάρικα; Γιατί αν είναι να πας σε μια γειτονική χώρα για να εργαστείς καλύτερα να φύγεις εντελώς από την πατρίδα σου….
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της σημειώνει: «Αλήθεια, ποιον νομίζει η κυβέρνηση ότι δουλεύει; Από πότε στον καπιταλισμό η εξαγωγή κεφαλαίων και οι επενδύσεις σε χώρες που εξασφαλίζουν φτηνότατο εργατικό δυναμικό, αποσκοπούν στο να οικοδομήσουν οι λαοί και οι χώρες σχέσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης, αλληλοϋποστήριξης; Αυτό που ευημερεί σ αυτές τις περιπτώσεις είναι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και μόνο αυτά από το ξεζούμισμα των εργατών. Η τσέπη τους επωφελείται και μόνον αυτή. Το συμφέρον τους υπηρετείται και είναι διαμετρικά αντίθετο με το συμφέρον των λαών».
Στο εργοστάσιο του Κιλκίς, σύμφωνα με καταγγελίες (2006), οι καπνεργάτες πάλευαν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα που τους οφείλονταν, εξαναγκάζονταν σε απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα χωρίς να καταβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Στη Βόρεια Ελλάδα αυτός είναι ο γενικός κανόνας για πολλές επιχειρήσεις. Δόθηκαν επιδοτήσεις, κίνητρα για ανάπτυξη αλλά μετά δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι όροι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα να προτιμούν τις χώρες με φθηνά μεροκάματα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα μεταβεί στη Βουλγαρία για τα εγκαίνια λειτουργίας ενός νέου εργοστασίου μιας ελληνικής εταιρείας, ενθαρρύνει τη μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό απάντησε: «Το να αναφερόμαστε αποσπασματικά αδικεί αυτό που κάνει η κυβέρνηση, η οποία με συγκεκριμένες ενέργειες δίνει το στίγμα για το πώς βλέπει την υγιή επιχειρηματικότητα». Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε επίσης: «Η περίοδος που εταιρείες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό ανήκει στο παρελθόν. Πολλές από αυτές στήριζαν και κάποιες συνεχίζουν να στηρίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Μιχαηλίδη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επεξεργαστής καπνών παγκοσμίως, με ισχυρή παραγωγική βάση στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και με παράδοση δεκαετιών στην επεξεργασία ανατολικών καπνών, αλλά και στις ποικιλίες δυτικού τύπου Burley και F.C.V.

Σχετικά Άρθρα