Γενική

Σπιτικά καρβελάκια με γεύσεις

για 1 κιλό ψωμί:

1 κιλό αλεύρι πολύσπορο ή για ζύμωμα χωριάτικο
1/4 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
αλάτι

για τη γέμιση:

ελιές
σαλάμι
λιαστή ντομάτα
τυρί παρμεζάνα
200 γρ. σπανάκι
φρέσκο θυμάρι
δενδρολίβανο
φρέσκο κρεμμύδι
άνηθος

Διαδικασία
Βάζουμε μπρος το βραστήρα για να χουμε χλιαρό νερό κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης. Μπορούμε να κόψουμε ό,τι ποσότητες κάνουμε όρεξη και ό,τι περισσέψει να το φάμε με προσθήκες και παραλλαγές σε μια ωραιότατη σαλάτα!
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίχνουμε τα δυο αλεύρια μαζί με τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ενώ ζυμώνουμε με το ένα χέρι. Μόλις δούμε ότι έχουμε ένα πρώτο καλό μείγμα. Ζυμώνουμε με τα δύο χέρια, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη απαλή με σχετική υγρασία, που να κολλάει λίγο στο χέρι, την οποία κόβουμε και πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Προσθέτουμε τα υλικά για τη γέμιση και πλάθουμε τις μπάλες σε καρβελάκια.
Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος, για να φουσκώσουν με άνεση και να μην κολλήσουν αναμεταξύ τους. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σκεπασμένη με καθαρό πανί ή πετσέτα στο φούρνο στους 50°C μαζί με ένα μπολ με νερό (για να διατηρηθεί η υγρασία της). Μόλις διπλασιαστεί (θέλει μια ώρα περίπου), ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 210°C για 40-45 λεπτά.
Καλή μας όρεξη!

Σχετικά Άρθρα