Γενική

Στο ψυγείο μπήκε ο Ν. Ξάνθης λόγω της χιονόπτωσης

Στα λευκά ξύπνησαν οι περισσότερες πόλεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν στους οδηγούς να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου υπάρχει παγετός. Ο κ. Φώτης Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης μίλησε στην XanthiNews για την κατάσταση που επικρατούσε χθες, αφού κινήθηκε και ο ίδιος στο ορεινό οδικό δίκτυο και συντόνιζε τις σχετικές υπηρεσίες.

Να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις- Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σε ετοιμότητα ήταν ο κρατικός μηχανισμός χθες, λόγω της χιονόπτωσης που έπληξε κυρίως τα ορεινά του Νομού Ξάνθης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης κινούμενος στο οδικό δίκτυο του Εχίνου έκανε δηλώσεις στην XanthiNews για την κατάσταση που επικρατούσε: «Κινηθήκαμε μέχρι τις Θέρμες από νωρίς το πρωί. Από τις 6 το πρωί τα μηχανήματα μας, οι αλατιέρες και η δική μας και της ΔΕΣΕ είναι έξω. Ρίξανε αλάτι έγκαιρα, δεν έκλεισε το οδικό δίκτυο μέχρι τα σύνορα, σε κάποια σημεία ίσως θέλει αλυσίδες. Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει επαναφόρτωση του αλατιού από τα Λουτρά των Θερμών και συνεχίζουν να ρίχνουν ποσότητες αλατιού μεταξύ Εχίνου και Συνόρων, όπου όλο το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό.
Επειδή τις πρώτες πρωινές ώρες κάποια δρομολόγια λεωφορείων δεν έγιναν, τα σχολεία από Σμίνθη και πάνω παρέμειναν κλειστά για σήμερα και θα δούμε μέχρι το βράδυ για να ξέρουμε αύριο ποια σχολεία θα λειτουργήσουν ή όχι.
Κυρίως όμως τα σχολεία έκλεισαν για προληπτικούς λόγους για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα με τα παιδιά, είτε με τη μεταφορά, είτε στις αυλές.
Κρατάμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο αν και χιονίζει μεταξύ Εχίνου- Θερμών».
Εξαιτίας της συνταξιοδότησης παρατηρείται έλλειψη οδηγών αλλά τελικά με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες δόθηκε η λύση: «Έχουμε έναν οδηγό γκρέϊτερ και έναν οδηγό αλατιέρας από εσωτερική μετακίνηση και καλύψαμε τη θέση αυτή. Εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί, θα επιστρατεύσουμε τον οδηγό από το Δήμο Αβδήρων. Υπάρχει εκεί χειριστής γκρέϊτερ», ανέφερε ο κ. Καραλίδης.
Όσον αφορά στο δελτίο της ΕΜΥ που έχουν οι υπηρεσίες τόνισε ο ίδιος: «Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δίνει για σήμερα (χθες) αραιή χιονόπτωση όλη την ημέρα και δίνει επιδείνωση την Πέμπτη. Και αύριο (σήμερα) θα είναι καλύτερη η κατάσταση καθότι οι παρεμβάσεις ήδη έχουν γίνει. Την Τετάρτη θα δούμε τα μετεωρολογικά δελτία και αναλόγως θα προετοιμαστούμε».
Μάλιστα δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει: «Οι οδηγοί πρέπει να δείξουν προσοχή. Να έχουν αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο. Ο δρόμος είναι ανοιχτός αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σε 1- 2 ώρες. Άσκοπες μετακινήσεις να μη γίνονται».
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Για σήμερα Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει στην Ξάνθη νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 2 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από 1- 6 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός.
Την Πέμπτη, θα σημειωθούν χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5- 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ωστόσο τη νύχτα και το πρωί της Παρασκευής θα σημειωθεί παγετός.
Νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες θα επικρατήσουν την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6- 8 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα.
Άστατος ο καιρός το Σάββατο με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4- 6 μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία.

Σχετικά Άρθρα