Γενική

Μνημόσυνο αγάπης στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο δίνοντας αίμα!

Στα τέλη Ιανουαρίου συμπληρώνονται τρία έτη από την «κοίμηση» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ήταν 28 Γενάρη του 2008 όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ο Σύλλογος Η ΑΓΑΠΗ για τέταρτη φορά διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία το τελευταίο Σάββατο του Ιανουαρίου ως μνημόσυνο «αγάπης» θέλοντας να τιμήσει πραγματικά τη μνήμη ενός Ξανθιώτη, ενός μεγάλου ιεράρχη και ενός ανθρώπου υπέρμαχου της εθελοντικής αιμοδοσίας και κυρίως της δωρεάς οργάνων. Καλούνται όλοι όσοι είναι υγιείς να συμμετέχουν το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 20011 και από τις 09:00 έως τις 14:00 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στην Κεντρική Πλατεία.

Ήταν υπέρμαχος της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σαράντα μέρες μετά την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έγινε η πρώτη αιμοδοσία στη μνήμη του ως ένα μνημόσυνο αγάπης. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ: «Μετά πήρε απόφαση το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ ότι το τελευταίο Σάββατο του Ιανουαρίου θα διοργανώνουμε αιμοδοσία στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς που θα την ονομάζουμε: «Μνημόσυνο Αγάπης»».
Και συμπλήρωσε ο κ. Παπαχρόνης: «Όταν κάποιος είναι ζωντανός και σε θέση εξουσίας πολλοί τον θυμούνται και τριγυρίζουν γύρω του γενικότερα. Αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους. Πολύ εύκολα ξεχνάμε. Εμείς δεν ξεχνάμε ούτε ότι ήταν Ξανθιώτης, ούτε ότι ήταν δυναμικός ιεράρχης και ήταν υπέρμαχος της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων. Όχι τα τελευταία χρόνια της διάγνωσης της ασθένειας του. Αλλά όταν ήταν υγιής. Γιατί έχει και αυτό τη σημασία του. Έγραφε άρθρα σαν Μητροπολίτης Δημητριάδος. Και όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος το 1999 υπάρχει απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να προωθήσουν την δωρεά οργάνων και να παροτρύνουν τους Έλληνες πολίτες να κάνουν αυτή τη θεάρεστη πράξη. Και ο ίδιος ήταν δωρητής οργάνων και παρότρυνε τους ιεράρχες.
Έχουμε στείλει εδώ και έναν μήνα επιστολή σε όλες τις ενορίες της Ξάνθης και προς το Μητροπολίτη για να ενημερώσει από την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε βάλει αφίσες στις ενορίες και θα μοιράσουμε και φυλλάδια».
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΠΑΓΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ;
Η οικονομική κρίση πάντως στη χώρα μας έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων και ανάμεσα σε αυτά είναι ότι πάγωσε τις καρδιές των ανθρώπων. Αν και αυξάνονται τα περιστατικά που χρειάζονται αίμα, έχει ελαττωθεί η προσέλευση των αιμοδοτών με δική τους πρωτοβουλία, όπως γινόταν. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που θα έπρεπε να δει το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου αφού αιμοδοσίες γίνονται μόνο τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Δεν γίνονται ούτε απογεύματα, ούτε αργίες, ούτε Σάββατα. Άραγε ποιος εργαζόμενος μπορεί να φύγει από την εργασία του τώρα που όλοι θέλουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και βέβαια υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας;
«Οι αιμοδότες μας ανταποκρίνονται άμεσα όταν έχουμε περιστατικά. Αλλά εκείνη η συνεχόμενη ροή που πήγαιναν μόνοι τους και όχι λόγω παρότρυνσης, βλέπω ότι αρχίζει και ελαττώνεται.
Η κρίση στην τσέπη τα παγώνει όλα. Έχουμε έγνοιες και μας τρώνε. Και δυστυχώς έχουμε αρκετή αύξηση στα περιστατικά», σχολίασε ο κ. Παπαχρόνης.
100 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ!
Την ίδια στιγμή είναι πολλά τα περιστατικά που ζητάνε αιμοπετάλια και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση! Μια είδηση που πραγματικά φέρνει δάκρυα στα μάτια και αναφωνείς: «Υπάρχουν άγγελοι στη γη και ζούνε ανάμεσα μας». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Η ΑΓΑΠΗ επεσήμανε: «Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών έχουν δώσει πάνω από 100. Οι εθελοντές μας, μας ακολουθούνε. Είναι δύσκολο γιατί μετακινούνται σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη και δεν θέλουν να πάρουν τα έξοδα τους. Γιατί προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να διευκολύνουμε. Τουλάχιστον να καλύπτουμε την τιμή της βενζίνης. Αυτός είναι εθελοντισμός. Υπάρχουν περιστατικά που χρειάζονται 2 φορές την εβδομάδα αιμοπετάλια».

Σχετικά Άρθρα