Γενική

Ίδιες τιμές για Κρήτη και Θράκη!

Θα εξισωθούν οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σε διπλάσια τιμή θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο καθώς θα εξισωθεί ο φόρος με το πετρέλαιο κίνησης. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου. Έτσι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα πωλείται προς 0.79 λεπτά το λίτρο αλλά σε διπλάσια τιμή. Αυτό διότι το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου έως 15 Απριλίου δεν θα επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 21 ευρώ το χιλιόλιτρο αλλά με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, όσο είναι η φορολογία στο κίνησης.
Με την εξίσωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ελεγχθούν το εκτεταμένο λαθρεμπόριο και η παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση που στερούν από το Δημόσιο φόρους άνω των 3 δις ευρώ ετησίως.
Για να προστατευθούν οι αδύναμες εισοδηματικά τάξεις και ιδίως οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από τις τελευταίες περικοπές, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά κριτήρια, το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 400 εκατ. ευρώ και θα αφορά στα χαμηλά εισοδήματα και σε όσους έχουν κύρια κατοικία με επιφάνεια γύρω στα 120 τ.μ. σε «φτωχή» περιφέρεια της χώρας.
Ο κ. Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews σχετικά με το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις: «Προσπαθούνε να αποφύγουνε το λαθρεμπόριο. Είπαν ότι θα δώσουν 400 εκατ. ευρώ πίσω. Από αυτά που θα πάρει το κράτος από την είσπραξη του Ειδικού Φόρου θα τα μοιράσει στον κόσμο. Αυτοί δηλαδή που δικαιούνται θα πάρουν επίδομα θέρμανσης. Εμείς αντιδρούμε γιατί είναι δύσκολο κάποιος να ανταπεξέλθει σ αυτές τις τιμές. Του χρόνου κάποιος πολύ δύσκολα κάποιος θα αγοράσει πετρέλαιο με τιμή 1.30 ευρώ το λίτρο.
Είναι ένα καλό μέτρο για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο. Αλλά να επιβάλλουν ένα μέτρο για να μπορέσουν οι βορειοελλαδίτες, από Ιωάννινα μέχρι Έβρο να πάρουν χρήματα πίσω για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για την Κρήτη και για την Ξάνθη. Η Κρήτη έχει 15 βαθμούς και εμείς 5!»
Για την πληροφορία ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης μέσα στο 2011 θα φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο ο κ. Σιούτας είπε: «Είναι κινδυνολογίες αυτές. Αν πάει 2 ευρώ η τιμή του πετρελαίου θα μπορέσει να δουλέψει κάποιος επαγγελματίας; Θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές».
Η κυβέρνηση πάντως λαμβάνει σκληρές αποφάσεις και τις επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία. Αλλά όπως φαίνεται γίνεται μεγάλη υπομονή από τον Έλληνα πολίτη. Μέχρις ωσότου βέβαια εξαντληθεί και μετά θα είναι ανεξέλεγκτη η αντίδραση του. Φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη η συμπεριφορά του καθότι είναι φοβισμένος και δεν έχει νιώσει ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα.
Σε τέσσερις μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιβολή των ισοπεδωτικών μέτρων που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Σαφώς και έχει δοθεί μια μεγάλη περίοδος χάριτος στους κυβερνώντες αλλά το θέμα είναι ότι το ζωνάρι όσο σφίγγει τόσο σιγοβράζουν ο θυμός και η οργή.
ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Σύμφωνα με είδηση στο ίντερνετ αναπτύσσεται ένα καινούργιο κίνημα που από ορισμένους άτομα χαρακτηρίζεται κίνημα NPD (No paid taxes, Δεν πληρώνω Φόρους).
Υπάρχουν άτομα που επειδή έχουν πρόβλημα επιβίωσης όπως άνεργοι και ηλικιωμένοι ,παράγουν αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, αρνιά και κατσίκια ή προϊόντα οικοτεχνίας όπως κάλτσες και μάλλινα. Αυτά τα προϊόντα διατίθενται χέρι με χέρι πληρώνοντας ελάχιστους ή και καθόλου φόρους χωρίς να επιβαρύνονται οι παραγωγοί με ενοίκια και άλλα έξοδα.
Φυσικά αυτά τα προϊόντα φτάνουν στο τελικό καταναλωτή σε χαμηλές τιμές αφού δεν πληρώνεται ΦΠΑ και μπαίνει στο περιθώριο η εμπορία και διακίνηση. Φυσικά η αμοιβή πηγαίνει στον άνθρωπο που κοπιάζει και παράγει το προϊόν.
Στην Αργεντινή είχε δημιουργηθεί παρόμοιο κίνημα που έσωσε το λαό από την πείνα και ανέβασε το φρόνημα του.

Σχετικά Άρθρα