Γενική

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, υπό την Προεδρεία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο πρώην Νομαρχιακό Κατάστημα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Φώτης Καραλίδης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, Μύκης κ. Μουσταφά Τσουκάλ, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜ- Θ και της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
«Όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου και θα συγκεκριμενοποιούμε τον αναπτυξιακό βηματισμό και την καθημερινότητα η οποία θα προκύπτει», τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης. Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο το οποίο θα προσδώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή κινητικότητα και θα υπερκεράσουμε χρόνιες αναπτυξιακές στερήσεις». Ειδικότερα, έκανε λόγο για το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, ότι είμαστε δηλαδή είμαστε κοντά στην πολυσύχναστη διακίνηση εμπορευμάτων των Στενών του Βοσπόρου. Και έκανε λόγο για την κάθετη οδική σύνδεση Ορμενίου Μπουργκάζ, τη διασύνδεση των λιμανιών μας και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με γειτονικά κράτη.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Περιμέναμε 1 δις ευρώ το ΕΣΠΑ και έμειναν πολύ λίγα»
Την διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης στην αρχή και έπειτα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πολύ μικρό ποσό του προγράμματος ΕΣΠΑ που θα αποδοθεί στους Δήμους. «Περιμέναμε να είναι 1 δις και μετά μειώθηκε στα 800 εκατ., στα 600, στα 576, ενώ καλύπτονται από αυτό και έργα εθνικής σημασίας». Στην τροποποίηση του προγράμματος ζήτησε να κατατεθούν και οι απόψεις των Δήμων. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε να ενταχθεί το έργο (προϋπολογισμού 36 εκατ. συν ΦΠΑ) της υδροδότησης του Καποδιστριακού Δήμου Ξάνθης και του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων και συγκεκριμένα αναφερόταν στην μεταφορά ποσοτήτων νερού από τη Γαλάνη και τον Παράδεισο, γιατί η περιοχή του Δήμου Αβδήρων υδροδοτείται από γεωτρήσεις του Ν. Ζυγού που στοιχίζει πολλά χρήματα, αλλά και γιατί είναι ανάγκη να δώσουν καθαρό νερό. Τέλος, παρότρυνε τους συναδέλφους του να κάνουν έργα για τον βιολογικό καθαρισμό για καλύτερη ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Να σημειωθεί ότι στο Ν. Ξάνθης μόνο ο Δήμος Ξάνθης έχει βιολογικό καθαρισμό.
Ο Δήμαρχος Αβδήρων μίλησε για έργα του ενοποιημένου Δήμου που περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου και ρώτησε τι γίνεται με το Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής . Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο περί ομηρίας.
Δήμαρχος Τοπείρου: Άφησε αιχμές για προηγούμενους διοικούντες
«Με πολλή δουλειά, καλή συνεργασία και ειλικρινή διάθεση (έχω τους λόγους μου που το λέω) θα τα βγάλουμε πέρα» είπε ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου ο οποίος είπε πως κουράστηκε και βαρέθηκε να καταθέτει μελέτες και σταμάτησε πλέον να το κάνει γιατί προφανώς δεν είχε τις ανάλογες εγκρίσεις. Μάλιστα τόνισε ότι έχει προκατάληψη με τις προθεσμίες, τα μέτρα και τις προκηρύξεις έργων. Για το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής ανέφερε: «Τρέξαμε, κάναμε μελέτη και είχαμε εγκρίσεις 4.5 εκατ. ευρώ» για να συμπληρώσει παρακάτω: «Δεν θα δεχθώ να μείνει παγωμένο. Θα το διεκδικήσω εξ ολοκλήρου».
Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων σημείωσε ότι μέχρι τέλος της τετραετίας θα κυριαρχήσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Τέλος άφησε εμμέσως αιχμές για τους προηγούμενους διοικούντες: «Κάποιοι άλλοι δεν μας άκουγαν και δεν είχαν την διάθεση να μας ακούσουν».

Σχετικά Άρθρα