Γενική

Ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου για την κομπίνα με τα πλαστά οικοδομικά ένσημα

Σε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ Χρυσούπολης προχώρησαν οικοδόμοι από περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα απάτης που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιτήδειοι της κομπίνας εκμεταλλεύτηκαν τις άδειες οικοδομής των Ρομά με τον Αριθμό Μητρώου Οικοδομικού Έργου που πήραν από το ΙΚΑ και έκαναν την εγγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης και «πουλούσαν» τα ένσημα στους οικοδόμους που δεν έχουν δουλειά λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου έκανε δηλώσεις στην XanthiNews για το θέμα.

«Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον εργαζόμενο»

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Αποκαλύφθηκε κομπίνα με θύματα εκατοντάδες οικοδόμους της Ξάνθης, της Χρυσούπολης, της Δράμας, του Διδυμότειχου οι οποίοι αγόρασαν ένσημα για να έχουν περίθαλψη και δωρόσημο το επόμενο έτος, αλλά τελικά δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούν. Το σωματείο οικοδόμων Ξάνθης που είναι το μεγαλύτερο της χώρας έχει κάνει την απογραφή και υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 μέλη του έχουν εμπλακεί.
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ο κ. Σπύρος Παπαχρήστου Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης αναφέρθηκε στο πως έγινε η αποκάλυψη: «Γύρω στο Μάρτιο από ένα έργο το οποίο μπορούσε να δικαιολογήσει 100 ένσημα κολλήθηκαν 75.000 ημερομίσθια. Με συνέπεια να καταλάβουμε ότι δεν μπορούσαν να ήταν πραγματικά όλα αυτά τα ένσημα. Και οι εργαζόμενοι έκαναν παρανομία αλλά προκειμένου να έχουν ασφαλισμένη την οικογένεια τους, αγοράσανε από αυτό το έργο ένσημα, με συνέπεια να χάσουν τα χρήματα τους και να μην έχουν ασφάλεια. Δυστυχώς, ο όγκος των εργαζομένων ήταν από το νομό μας.
Η αποκάλυψη έγινε γιατί φάνηκε ότι αυτοί τα έστειλαν στο ΙΚΑ αλλά φαινόταν ότι δεν τα πλήρωσαν. Δεν είχαν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
Το έργο πρέπει να ήταν στη Χρυσούπολη.
Στο σωματείο οικοδόμων της Ξάνθης έκαναν απογραφή για όσους έχουν θιχτεί από αυτή τη δουλειά. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Περίπου 400 έχουν δηλώσει ότι έχουν θιχτεί αλλά είναι περισσότεροι, γιατί φοβούνται τις συνέπειες. Πλήρωσαν και δεν έχουν ασφάλεια.
Είναι οικοδόμοι από τον Έβρο, τη Δράμα, τη Χρυσούπολη. Αλλά οι περισσότεροι είναι Ξανθιώτες».
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ»
Το Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης διαχειρίζεται την όλη υπόθεση αλλά και το Εργατικό Κέντρο του Νομού μας αν χρειαστεί θα συμβάλλει, σημείωσε ο κ. Παπαχρήστου, προσθέτοντας: «Και με δικηγόρους και με ότι άλλο ζητηθεί» και κατέληξε ο ίδιος: «Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον εργαζόμενο που θέλει να έχει ασφαλισμένη την οικογένεια του. Είναι κοινό μυστικό ότι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους για εξαγορά ενσήμων, που είναι παράνομη πράξη».
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΚΑ Χρυσούπολης μας γνωστοποιήθηκε ότι η προϊσταμένη υπέβαλλε την παραίτηση της και είναι σε άδεια ενώ η Διευθύντρια του ΙΚΑ Καβάλας ζήτησε να πάρει την έγκριση από την Αθήνα προκειμένου να κάνει δηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Διευθυντής του ΙΚΑ Ξάνθης μας παρέπεμψε στον υποδιοικητή του ΙΚΑ στην Αθήνα που χειρίζεται το θέμα, με το γραφείο του οποίου επικοινωνήσαμε για να ζητήσουμε την θέση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο ίδιος ήταν σε σύσκεψη επομένως τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε και πάλι για κάποια δήλωση του.

Σχετικά Άρθρα