Γενική

«Όχι στο κλείσιμο του κολυμβητηρίου»

«Όχι στο κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Να μην πληρώσουν το τίμημα της κακοδιαχείρισης παιδιά- αθλητές, άτομα με ειδικές ανάγκες, αθλούμενοι πολίτες της Ξάνθης». Αυτό ζήτησαν όσοι αθλούνται στο κολυμβητήριο, χθες, κάνοντας συγκέντρωση- πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Διένειμαν μάλιστα και το προαναγγελτήριο θανάτου του κολυμβητηρίου, ενώ πολλοί διερχόμενοι υπέγραψαν, συντασσόμενοι με το κυρίαρχο αίτημα.
Μιλάνε για κακοδιαχείριση και έλλειψης ενδιαφέροντος
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ανοιχτά μιλάνε αθλητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολίτες που αθλούνται στο κολυμβητήριο της Ξάνθης για κακοδιαχείριση και έλλειψης ενδιαφέροντος που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του. Χθες το πρωί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και έπειτα κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο. Η ανησυχία τους είναι έντονη καθώς η ανακοίνωση του Δήμου δεν αναφέρει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του κολυμβητηρίου μετά τις γιορτές, αλλά όπως έχουν πληροφορηθεί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την δημοπράτηση του πετρελαίου.
Παλαιοί αθλητές μας θύμισαν ότι υπήρχαν ηλιακά συστήματα τα οποία δεν συντηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν τα υπέρογκα τα έξοδα του πετρελαίου. Σε μια Ελλάδα με ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου επέλεξαν την πλέον πολυέξοδη μορφή ενέργειας…
Η κ. Σοφία Συμεωνίδου, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews για την διαμαρτυρία τους και το πώς φτάσαμε να μιλάμε για λουκέτο: «Αναρτήθηκε ένα χαρτί από το Δήμο Ξάνθης που αναφέρει ημερομηνία κλεισίματος του κολυμβητηρίου στις 24/12 χωρίς όμως να αναφέρει την ημερομηνία που θα ανοίξει. Μας έχουν πει ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την δημοπράτηση του πετρελαίου. Το κατανοούμε και το αντιλαμβανόμαστε. Για ποιον λόγο όμως δεν υπάρχει δημοπράτηση; Εφόσον υπάρχει ένα κακό ιστορικό είναι φυσικό και επόμενο να συμβεί αυτό. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί με πετρέλαιο και μάλιστα σε τιμή που ισχύει για όλους.
Υπήρξε κακοδιαχείριση στο κολυμβητήριο και έλλειψης ενδιαφέροντος από όσους ασχολούνται με αυτό. Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι ένα κολυμβητήριο για να λειτουργήσει απαιτεί κάποια έξοδα. Από εκεί και πέρα ο Δήμος παίρνει επιδότηση για τη λειτουργία του. Υπάρχουν προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως το πρόβλημα της ενέργειας. Υπάρχουν πιο οικονομικές λύσεις από το πετρέλαιο. Επίσης το βάθος του κολυμβητηρίου δεν χρειάζεται να είναι στα 5 μέτρα. Δεν έγινε τίποτα από αυτά και φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Επίσης υπήρξαν συνδρομές του κοινού που πήγαιναν στον Δήμο. Μέχρι πέρυσι είχε ο Δήμος τμήμα εκμάθησης κολύμβησης και εκείνες οι συνδρομές πήγαιναν στο Δήμο. Από όσο γνωρίζουμε γιατί στοιχεία δεν μας έχει δώσει κανένας οι επιχορηγήσεις επαρκούν. Δεν έχουμε κανένα έγγραφο για το πόσο κοστίζει το κολυμβητήριο και πόσα χρήματα λαμβάνει.
Μιλάμε για παιδιά και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα γιατί ως επί το πλείστον αυτοί χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο. Η άθληση, η ίαση και η θεραπεία είναι δικαιώματα. Δεν μπορείς αυθαίρετα να παίρνεις μια απόφαση να το κλείσεις. Μιλάμε για καταστροφή. Υπάρχουν παιδιά που είναι πολλά χρόνια μέσα στο νερό. Τι να κάνουν τώρα; Οι άνθρωποι που έχουν μυασθένειες που πρέπει να κολυμπούν, πού να πάνε;
Έχουμε δύο συλλόγους, τον ΚΟΞ και τον Ποσειδώνα. Και οι δύο σύλλογοι ξεπερνούν τις 600 συμμετοχές. Υπάρχουν ομάδες πόλο και των δύο συλλόγων. Τα τελευταία χρόνια η κολύμβηση πάει πάρα πολύ καλά στους αγώνες.
Θα επιδιώξουμε συνάντηση με το Δήμαρχο και θα απαιτήσουμε απαντήσεις έξω από τα δόντια. Μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας».
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση ενός γονιού παιδιού που αθλείται: «Χρήματα δεν υπάρχουν, αφού φάγανε χρήματα μέχρι του σκασμού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα έργα. Φτιάξανε αεροδρόμια, άχρηστα αθλητικά κτήρια και τώρα δεν έχουν χρήματα για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και να πάνε τα παιδιά μας να αθληθούν. Αυτό μου θυμίζει την ταινία με τον Ηλία Λογοθετίδη με τον Στρατηγό Ντε Καβάλα. Στο τέλος ο άνθρωπος δεν είχε φως ούτε για το σπίτι του. Αυτήν την ταινία την αφιερώνω σε αυτούς που μας κλείνουν το κολυμβητήριο.
‘Ένας ήρωας με παντόφλες. Ήρωες είναι οι αθλητές μας που μένουν χωρίς φως. Ένα φωτάκι θέλουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το Άγαλμα».

Σχετικά Άρθρα