Γενική

Οι γονείς στο Κουτσό φοβούνται να μην κλείσει το σχολείο τους

Δώρα από τη Βουλή των Ελλήνων σε μαθητές του Κουτσού και του Δημαρίου

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Δώρα απέστειλε η Βουλή των Ελλήνων προς τους μαθητές των σχολείων του πεδινού Κουτσού και του ορεινού Δημαρίου, στα πλαίσια των γιορτινών ημερών. Ο Γ.Γ. της Βουλής επρόκειτο να έρθει, αλλά λόγω της ομίχλης που κατέστησε απαγορευτική την αεροπορική πτήση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι μαθητές, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Στο τριθέσιο σχολείο του Κουτσού και στο νηπιαγωγείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος, ο νυν Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και ο Προϊστάμενος του 3 ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γούναρης. Επίσης παρέστησαν γονείς και ο ιερέας του οικισμού π. Ιωάννης.
Ο προϊστάμενος του δημοτικού σχολείου Κουτσού κ. Απόστολος Αραμπατζής δήλωσε στην XanthiNews για την αποστολή των δώρων της Βουλής: «Εμείς χαρήκαμε, ξαφνιαστήκαμε. Ήταν τιμή μας που μας σκέφθηκαν. Τα δώρα είναι αξιόλογα. Έστω και το παραμικρό για τα παιδιά έχει μεγάλη σημασία. Η χειρονομία μετράει και όχι η αξία του δώρου».
Από την πλευρά του ο νέος Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης σημείωσε: «Εκφράζω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τέτοιες μέρες σκέφτηκαν το σχολείο μας και μας τίμησαν. Δείχνει ευαισθησία».
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Οι γονείς ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα δώρα σταλμένα από το κέντρο των αποφάσεων, τη Βουλή των Ελλήνων, από την οποία ζητούν να μην κλείσει το σχολείο τους, το οποίο έχει 20 μαθητές κυρίως οικογενειών οικονομικών μεταναστών, ενώ περίπου 9 είναι οι μαθητές του νηπιαγωγείου. Ήδη έχουν κλείσει τα σχολεία στους οικισμούς: Βαφέϊκα, Ποταμιά, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Σούνιο και Π. Λάγος και φοβούνται ότι θα έρθει και η δική τους σειρά. Για να μείνει σε λειτουργία αναγκάστηκαν πριν την έναρξη της χρονιάς οι προϊστάμενοι των σχολείων να πάνε από πόρτα σε πόρτα για να ζητήσουν από τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα, όπως και έγινε.
Ο νέος Δήμαρχος κληθείς να απαντήσει στο κρίσιμο ζήτημα τι θα γίνει με το σχολείο και γενικότερα εάν ο σχεδιασμός θα έχει ως στόχο την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο τόνισε: «Τα μικρά σχολεία έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Στην Αλεξανδρούπολη είδα την κα Διαμαντοπούλου. Το θέμα της παιδείας μας απασχολεί, όπως επίσης και της υγείας και της πρόνοιας και είναι τα πρώτα που θα δούμε. Η κα Διαμαντοπούλου θέλει να έρθει στην περιοχή μας την άνοιξη και θα την καλέσουμε και στο Δήμο μας. Θέλουμε να επανασχεδιάσουμε την λειτουργία των σχολείων μας. Αν μέσα στον σχεδιασμό υπάρξει πρόθεση να ενισχυθεί αυτό το σχολείο θα το κάνουμε. Δεν ξέρω αν τα μικρά μονοθέσια και διθέσια σχολεία προσφέρουν την εκπαίδευση που πρέπει. Όλα αυτά πρέπει να σχεδιαστούν από μηδενική βάση. Πρέπει να εμπλακούν οι εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι γονείς. Θα διοργανώσουμε μια ημερίδα την άνοιξη και μακάρι να το συνδυάσουμε και με την επίσκεψη της Υπουργού και όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές, αξιόπιστες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την παιδεία μας.
Όταν ξεκίνησε ο Καποδίστριας είχαμε το ίδιο πρόβλημα με τα σχολεία του Σελίνου, της Συδινής, του Πολυσίτου και του Σουνίου και προτάθηκε να γίνει εξαθέσιο σχολείο στον Πολύσιτο και να κλείσουν τα υπόλοιπα. Και το σχολείο αυτό είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν έχει πλέον παιδιά και το κρατάμε με νύχια και με δόντια, ως ολοκληρωμένο το σχολείο. Αξιοποιήθηκαν όμως τα σχολικά κτήρια. Στο Σέλινο έγινε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη Συδινή στεγάζεται το Παγκόσμιο Μουσείο της Λίτας Μαυρογένους και του Σουνίου έγινε ένα σύγχρονο πολυθέσιο νηπιαγωγείο. Τα κτήρια αυτά δεν θα μείνουν ανενεργά, αρκεί εμείς ως αυτοδιοίκηση να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και ότι αναπτυξιακό πρόγραμμα περνάει από την περιοχή να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε».

Σχετικά Άρθρα