Γενική

«Νεκρή» η Ξανθιώτικη αγορά, παραμονή Χριστουγέννων

Δεν κουνιέται φύλλο

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

«Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά της Ξάνθης» λέει σχεδόν σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της πόλης για την φετινή κίνηση στην αγορά εν όψει Χριστουγέννων. Ο τζίρος των καταστημάτων έχει σημειώσει κάθετη πτώση αφού οι καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα με το σταγονόμετρο! Κι αυτό γιατί εκτός από τους μειωμένους μισθούς και τις συντάξεις και το δώρο (όσοι πήραν) ήταν… κι αυτό κουτσουρεμένο.
Μια βόλτα στην ήδη «νεκρή» αγορά αποδεικνύει, πως φέτος, τα Χριστούγεννα είναι «γκρίζα» για τους περισσότερους εμπόρους, ενώ άλλοι παίζουν στην κυριολεξία τα… ρέστα τους σήμερα, μήπως και καταφέρουν να αποφύγουν το λουκέτο.
Στην Ξάνθη, τα περασμένα Χριστούγεννα, οι καταστηματάρχες είχαν ήδη κάνει επενδυτικά ανοίγματα, εν όψει εορτών και είχαν δει το ρίσκο τους να πιάνει τόπο. Οι συμπολίτες ψώνιζαν συνεχώς, τόσο για εκείνους, όσο και για φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα, όμως το τσεκούρωμα στους μισθούς, και το σταμάτημα διακίνησης του τραπεζικού χρήματος μείωσε δραματικά τη ρευστότητα.
«Πριν μερικά χρόνια η αγορά της Ξάνθης έσφυζε από χρήμα» λένε στην «ΧΝ» καταστηματάρχες. «Σήμερα βλέπουμε τους συμπολίτες μας να κοιτούν τις βιτρίνες και να φεύγουν»!
Πτώση μέχρι και 40%
Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα, ο τζίρος στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης της Ξάνθης παρουσιάζει πτώση έως και 40%, ενώ οι επαγγελματίες εμφανίζονται διστακτικοί στο να κάνουν «ανοίγματα» για την επόμενη εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή και παρά τις γιορτινές ημέρες, κανείς δεν μπορεί να ψυχολογήσει τις κινήσεις των καταναλωτών.
Πολλά τα λουκέτα
Δεκάδες είναι τα εμπορικά στην Ξάνθη που βρίσκονται προ του λουκέτου. Περιμένουν να τελειώσουν οι γιορτές για να δουν τι θα κάνουν αλλά και πως θα πάνε με τους τζίρους της πρωτοχρονιάς. Δεν είναι μόνο η πεσμένη κίνηση στην αγορά, λένε οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι πολλές υποχρεώσεις. Σε εκκρεμότητα το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ των υπαλλήλων προσαυξημένο μάλιστα με το Δώρο των Χριστουγέννων, ρεύματα, τηλέφωνα κτλ και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μας ήρθε η περαίωση να μας… περαιώσει μια για πάντα! Σημαντικό είναι και το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο οδηγεί τους περισσότερους σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους.
Το γιορτινό τραπέζι
Πολύ πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα αναμένεται να είναι και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η εικόνα του θα είναι λιτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι. Παρά την φαινομενική συγκράτηση των τιμών από τους κρεοπώλες της Ξάνθης, ακόμη και σήμερα μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα, είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν ψωνίσει τη γαλοπούλα και τα διάφορα άλλα προϊόντα. Υπολογίζουμε ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 120 με 150 ευρώ για να ετοιμάσει το γιορτινό τραπέζι. Στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται γλυκά μικρά δώρα κλπ.
Τα αυριανά Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα του 2010 θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια οι συμπολίτες μας, όχι τόσο για φτωχικό τραπέζι αλλά περισσότερο γιατί θα είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν ένεκα ΔΝΤ.

Σχετικά Άρθρα