Γενική

Εκ βαθέων εξομολόγηση του Λεωνίδα Κωνσταντινίδη για την 4ετη θητεία του

Δύσκολη η εμπειρία του σε νευραλγικούς τομείς του Δήμου Ξάνθης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Για μια τετραετία ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης ήταν Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Ξάνθης. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα ξανά, αλλά παραμένει στις επάλξεις της κοινωνίας μας. Είναι Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης και Πρόεδρος των Εθελοντών Σαμαρειτών. Ο ίδιος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ξάνθης αλλά και την οικογένεια του για την τετραετή θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην XanthiNews:
«Δέχθηκα μια πρόταση από τον Δήμαρχο Ξάνθης στις 4 Δεκεμβρίου 2005. Τελικά δέχθηκα. Και μετά δέχθηκα πρόταση και από τον κ. Πούλιο, αλλά ήδη είχα δώσει την υπόσχεση μου στον κ. Στυλιανίδη. Τελικά συμμετείχα στην εκλογική διαδικασία του 2006 και εξελέγη.
Με εμπιστεύτηκε ο κ. Στυλιανίδης την Αντιδημαρχία σε κάποιου; τομείς. Την πρώτη διετία 2007- 2008, ασχολήθηκα με την Πολιτική Προστασία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη δημοτική αστυνομία, που δεν είχε συσταθεί ακόμη, ήταν μόνο για την ελεγχόμενη στάθμευση, είχα την εποπτεία των ηλεκτρολόγων του Δήμου Ξάνθης.
Τα επόμενα δύο χρόνια μου ανανέωσε τη θητεία χωρίς να το ζητήσω. Και αυτό με τιμά γιατί με εμπιστεύτηκε πάλι. Με τα ίδια αντικείμενα, εκτός από την εποπτεία των ηλεκτρολόγων. Μου έδωσε την εποπτεία στην πολεοδομία για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και τα αυθαίρετα.
Αυτός που έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας έχει την ευθύνη, τον συντονισμό, τις κατευθύνσεις, την οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου όταν έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να επιληφθούμε.
Η δημοτική αστυνομία στην Ξάνθη άρχισε να λειτουργεί στις 10/10/2008. Η δύναμη ήταν ελλιπής. Είχαμε 10 δημοτικούς αστυνόμους. Ο αρχικός νόμος που υφίστατο ανέφερε για δώδεκα αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας. Αλλά τροποποιήθηκε και με το νέο νόμο 3731 του 2008, είχαμε 28 αρμοδιότητες για τη δημοτική αστυνομία που είχε πάνω από 50 άτομα προσωπικό και 20 αρμοδιότητες για τη δημοτική αστυνομία που είχε κάτω από 50. Δεν έκανε διάκριση ο νόμος αν ήταν 49 ή 9. Οι αρμοδιότητες ήταν πάρα πολλές. Το ωράριο της δημοτικής αστυνομίας είναι από τις επτάμισι το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Μετά από εκπαίδευση που είχαν στην Πτολεμαΐδα και με την καθοδήγηση μου ανταποκρίθηκαν όσο μπορούσαν.
Όσον αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έγινε ένας μεγάλος αγώνας γιατί δεν υπήρχαν κανόνες που θα μπορούσε κάποιος να κινηθεί μέσα στα πλαίσια που αναφέρονται στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Με πρωτοβουλία μου έχουν συστηθεί επιτροπές, όπως αυτή των κοινόχρηστων χώρων. Μπήκαν ορισμένοι κανόνες ύστερα από εισηγήσεις και διεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή έκανα 33 χρόνια στην Αστυνομία και όσοι είναι στην τωρινή αστυνομία ήταν υφιστάμενοι μου, είχα την ευχέρεια να επικοινωνώ συνεχώς μαζί τους. Έχω πάρει ένα κινητό τηλέφωνο που θα το παραδώσω 31/12/2010 και δεν το έχω κλείσει ποτέ. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, εδώ και 4 χρόνια. Είμαι στη διάθεση όλων των υπηρεσιών που θα χρειαστούν την καθοδήγηση μου. Επίσης συνεργάζομαι με όλες τις εθελοντικές ομάδες και με όλους τους προέδρους συλλόγων και φορέων.
Αυτός που υπερασπίζεται μερικές φορές το κοινωνικό σύνολο δυστυχώς οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Γιατί το κοινωνικό σύνολο είναι ανώνυμο. Δεν μπορείς να το έχεις υποχείριο σου ή να κάνεις οτιδήποτε. Όταν κάποιου το συμφέρον θιγόταν, άλλαζε και περνούσε στην άλλη όχθη. Εκείνο που προσπάθησα να εμφυσήσω σε όλους τους συνεργάτες ήταν να πάρουμε τον κόσμο μαζί μας. Αυτή είναι δύσκολη περίπτωση. Τα όργανα της δημοτικής αστυνομίας και το διοικητικό προσωπικό που έχει σχέση με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχαν τις καλές προθέσεις να δώσουν στον κόσμο ότι χρειάζεται, είχαν σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη αντιμετώπιση.
Το πιο δύσκολο ήταν να πείσεις τον κόσμο για ορισμένες σύννομες ενέργειες σου ότι έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το παράπονο μου. Ίσως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη».

Σχετικά Άρθρα