Γενική

Θρακιώτικη κουζίνα: Αυτή η άγνωστη

Για πρώτη φορά σεμινάριο γαστρονομίας με τη Σεφ Στέλλα Σπανού

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σεμινάριο γαστρονομίας διοργανώθηκε για πρώτη φοράς προχθές στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης με εισηγήτρια την κα. Στέλλα Σπανού, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Η Σεφ Στέλλα Σπανού (μέλος του Hellenic Chef Club), ξενάγησε στο μυρωδάτο κόσμο της Θρακιώτικης κουζίνας της. Παρουσίασε πιάτα με τέχνη και φαντασία δημιουργικές παρασκευές με χαρακτηριστικά εδέσματα της Θράκης, παραδοσιακά πιάτα και σαλάτες για τα Χριστούγεννα και επιδόρπια από Θρακιώτικα προϊόντα. Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σεμινάριο είχαν την ευκαιρία μετά το πέρας της μαγειρικής δημιουργίας, για γαστρονομική συζήτηση και γευστική δόκιμη των πιάτων με συνοδεία τοπικού κρασιού.
Η κ. Σπανού δήλωσε στην Xanthinews: «Ήρθε κόσμος που ενδιαφέρεται για την κουζίνα και ήρθε να μάθει για διάφορες παρασκευές του τόπου μας. Τα φαγητά που παρουσιάσαμε ήταν: χριστουγεννιάτικο χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνο, καβουρμά, σαραγλί με κολοκύθα. Κάθε γυναίκα ήρθε σε άμεση επαφή με τα προϊόντα».
Η ίδια έχει επιμεληθεί επίσημα γεύματα και δείπνα στη χώρα μας και στο εξωτερικό και όπως έχει διαπιστώσει οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την θρακιώτικη κουζίνα και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται οργάνωση και προβολή και συμπλήρωσε: «Είναι γευστική, ενδιαφέρουσα κουζίνα. Αλλά και περίτεχνη γιατί βγαίνουν διάφορες γεύσεις μέσα από ένα πιάτο. Συνδυάζει πολλές κουλτούρες».
Η Θράκη είναι ένας τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Η κουζίνα της διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση κουλτούρας ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, που ο καθένας τους κουβαλά την δικά του γεύση, έτσι έχουμε μια κουζίνα ιδιαίτερα περίτεχνη και εντυπωσιακά γευστική.
Η κουζίνα στη Θράκη είναι εμπλουτισμένη με γεύση από λουκάνικα (τα λεγόμενα πέταλα) παστουρμάδες και καβουρμάδες(βραστό κρέας στο λίπος του με μπαχαρικά), λόγω της μεγάλης κτηνοτροφίας, από πλιγούρια και από τραχανάδες το χειμώνα.
Ακόμη περιέχει τα γιαούρτια με τη φρέσκια πέτσα, τους γιουφκάδες, τα παστά ψάρια, τα διάφορα ψαρικά, τα ευωδιαστά κουρμπάνια το καλοκαίρι, τα ρετσέλια τα τσίπουρα και τα σιροπιαστά γλυκά με τις μοσχοβολιές από τα αμύγδαλα, τα καρύδια με το βούτυρο, τα σουτζούκια με τα ανατολίτικα μείγματα την άνοιξη και το φθινόπωρο με την πρώτη ύλη το σιτάρι τοπικής παραγωγής.
Η περιοχή είναι πραγματικός παράδεισος για όσους θέλουν να απολαύσουν τα γευστική σάρκα ενός αμνοεριφίου σούβλας στα ορεινά και στα πολλά γραφικά ταβερνάκια στα παράλια, όπου σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα νερά της Θράκης είναι από τους σημαντικότερους ψαρότοπους που θα ικανοποιήσουν κάθε ψαροφάγο.
Οροσειρές με αρωματικά χόρτα με το άρωμα της ανέπαφης φύσης ,μέσα στα απέριττα χωριά όπου, ξαναβρίσκουμε τις χαμένες γεύσεις και ανακαλύπτουμε τη γοητεία αυτού του τόπου και των φιλόξενων ανθρώπων.
Η Θράκη διαθέτει τόσο πλούτο σε πρώτες ύλες με τα μυθικά ποτάμια της, το θρακιώτικο πέλαγος και τις εύφορες πεδιάδες, όπου παράγονται υλικά ποιότητας,. Ο επισκέπτης στην συνάντησή του με τη γεύση της Θράκης θα βρει απολαυστικούς δρόμους, ικανούς να του διευρύνουν τις γαστρονομικές συνήθειες του.
ΦΘΗΝΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η τηλεόραση έχει εκπομπές που αφορούν στη μαγειρική και μάλιστα συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης όπως το Master Chef, το Top Chef, Κάτι Ψήνεται, Εφιάλτης στην Κουζίνα και άλλες δύο στην ΕΤ3 και στο ΣΚΑΪ. Μπορεί να μην έχουμε να φάμε αλλά βλέπουμε φαγητά, είναι το σύνηθες σχόλιο των πολέμιων τέτοιων εκπομπών. Τελικά γιατί είναι δημοφιλείς αυτές οι εκπομπές; Η κ. Σπανού έδωσε την δική της εξήγηση: «Η μαγειρική είναι κάτι που πουλάει. Είναι θέμα επιβίωσης το φαγητό. Είναι φθηνό σαν τηλεοπτικό προϊόν αυτές οι εκπομπές. Δεν κάνουν μεγάλες παραγωγές. Αλλά δεν ασχολούνται με την ελληνική κουζίνα».

Σχετικά Άρθρα