Γενική

Οι καταναλωτές θα στραφούν στα εμπορικά κέντρα

Κλείνουν οι επιχειρήσεις η μία πίσω από την άλλη στην Ξάνθη

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Δεν θα χρειαστεί το ΣΔΟΕ να κλείνει επιχειρήσεις λόγω φοροδιαφυγής, αφού ήδη τα λουκέτα μπαίνουν το ένα πίσω από το άλλο, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Ξάνθης: «Η οικονομική κρίση όσο περνάει ο καιρός βαθαίνει περισσότερο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, γι’ αυτό και κλείνουν. Αυτό δεν είναι απόρροια μόνο του μειωμένου τζίρου που υπάρχει στην αγορά, αλλά όλων συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί. Δεν υπάρχει σωστός ανταγωνισμός για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Διότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει δεσπόζουσα θέση και δυστυχώς κλείνουν πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από την άλλη μεριά η φορολογία και οι εισφορές για τα ταμεία είναι πάρα πολύ μεγάλες, οπότε αυτά τα καταστήματα τα καθιστούν όχι ικανά να επιβιώσουν. Όλα αυτά συνθέτουν αρνητικό πεδίο.
Από την άλλη μεριά, η μείωση μισθών, η αβεβαιότητα, οι συνεχείς αλλαγές όσον αφορά στη μισθοδοσία, αν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αφενός να μην έχουν χρήματα και αφετέρου και τα χρήματα που έχουν να μην τα διαθέτουν στην αγορά, αλλά τα κρατούν προς αποταμίευση γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο.
Τα διεθνή όργανα, όπως το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα και τα υπόλοιπα λειτουργούν φασιστικά. Βλέπει μόνο το κέρδος των μεγάλων και των ισχυρών. Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε ότι η νότια ζώνη της Ευρώπης έχει σοβαρά προβλήματα και μεταφέρονται στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΖΥΓΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ
Το κλείσιμο του κέντρου, λόγω της ενοποίησης των πλατειών, εμποδίζει τον καταναλωτή να κάνει τα ψώνια του μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα να προτιμά να πηγαίνει σε μεγάλους πολυχώρους εκτός. Δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα θα κατασκευαστούν σε Ζυγό και Λεύκη. Ο κ. Τσιακίρογλου είπε σχετικά με τις αντιδράσεις τους που τελικά δεν εισακούστηκαν: «Δύο φορές παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βιστωνίδας επί Δημαρχίας Νίκου Ζλάτκου. Επειδή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται σε Δήμο κάτω των 20.000 κατοίκων δεν προβλέπονται οι ανάλογες αδειοδοτήσεις από τη Νομαρχία.
Πρέπει να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης μας, με πεζοδρομήσεις, πάρκινγκ έμπροσθεν της Νομαρχίας και στο παζάρι, ούτως ώστε οι καταναλωτές απρόσκοπτα και ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους στο κέντρο. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε αντίρρηση να δημιουργηθούν οι υπεραγορές και οι πολυχώροι. Διότι εκεί κάποιοι επαγγελματίες και κάποιοι εργαζόμενοι προσδοκούν να βρούνε δουλειά. Εμείς θέλουμε ανταγωνισμό επί ίσοις όροις που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Με την ενοποίηση των δύο πλατειών έχει φύγει το αυτοκίνητο από το κέντρο και την περιφέρεια. Δεν μπορούν να γίνουν τα ψώνια και οδηγούν τους καταναλωτές στους πολυχώρους, που θα κατασκευαστούν στο Νέο Ζυγό και στη Λεύκη».
ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ
Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις – και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους – έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου.
Αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις απόψεις του, η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής του επιχειρηματία.
Στο «λουκέτο» θα μπαίνουν οι σφραγίδες του ΣΔΟΕ και θα τοποθετούνται δύο κλειδαριές ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης.
Το ΣΔΟΕ θα κρατά τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς, ενώ της άλλης θα τα έχει ο επιχειρηματίας.

Σχετικά Άρθρα