Γενική

136.782 ευρώ εξοικονομούνται ετησίως από μείωση μισθωμάτων!

Περιστολή δαπανών με εντολή της Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ Θ. Κόκλα

Ένα εκπληκτικό φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Όλοι το ήξεραν αλλά προφανώς τα οικονομικά συμφέροντα ήταν τόσο μεγάλα που πάντα καλυπτόταν. Και μιλάμε για τις σκανδαλώδεις μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων ή και ορόφων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες την στιγμή που το κράτος διαθέτει χιλιάδες δικά του κτίρια και μάλιστα πολλά από αυτά τα νοικιάζει σε απίθανα χαμηλά μισθώματα. Από την άλλη τα ενοίκια που πληρώνει σε ιδιώτες είναι τόσο μεγάλα που κάποιος απορεί ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το ύψος του τιμήματος και εάν έχουν κάποια επίπτωση όταν η απόφαση αυτή «βγάζει μάτι». Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο άσκοπα και αντί η κυβέρνηση να κόψει πρώτα αυτά τα περιττά έξοδα, κατακρεούργησε τους μικροσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Υπουργεία, Νομαρχίες και Δήμοι πρέπει επιτέλους να ελεγχθούν από μια ανεξάρτητη αρχή για αυτές τις δαπάνες. Μέχρι τώρα όταν κάποια δημοσιογραφική έρευνα έβγαζε στο φως τέτοια σκάνδαλα, ξεσηκωνόταν ο πολιτικός κόσμος και τα τσανάκια τους και ξεστόμιζε τις ίδιες αηδίες, περί ανεξάρτητης πολιτικής, περί ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης περί πολιτικής λάσπης. Τώρα που τα πράγματα ξέφυγαν σε όλη την Ελλάδα όλοι αρχίζουν να δικαιολογούν αποφάσεις και καταστάσεις. Μήπως κάποτε πρέπει να πάει και κάποιος φυλακή για μια απόφαση που ζημίωσε το Κράτος;
Και στην Ξάνθη δεν μπορούσε να λείπει κάτι τέτοιο. Μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε και με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φωνή της Ξάνθης», με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2010 στο οποίο σχολιάζεται το υψηλό κόστος της μίσθωσης γραφείων όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης διευκρινίζονται τα εξής η γενική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Κόκλα έδωσε εντολή για περικοπή μισθωμάτων και ειδικά κάποιων « περίεργα υψηλών» και αναφέρει:
Έως το 2006 η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης στεγαζόταν στο κτίριο της νομαρχίας. Τότε, ο νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης απομάκρυνε όλες τις υπηρεσίες που δεν υπαγόταν στη Ν.Α. Ξάνθης, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν νέα γραφεία. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε με έγκριση του τότε περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Σταμάτη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Είχαν παρουσιαστεί τρεις ενδιαφερόμενοι με κατάθεση προσφορών εκ των οποίων επελέγη η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο. Το μίσθωμα ορίστηκε αρχικά στα 3.638 ευρώ μέχρις ότου κατόπιν γραπτής εντολής της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα (τον Φεβρουάριο του 2010), με γνώμονα τον σεβασμό του δημοσίου χρήματος, μειώθηκε κατά 20% με συναίνεση του μισθωτή. Να σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί 12ετής σύμβαση για το συγκεκριμένο κτίριο. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είχε σταλεί η ίδια εντολή σε όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας, με στόχο την περιστολή των δαπανών για μισθώματα γραφείων που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: Το έτος 2009 δόθηκε για μισθώματα όλων των κτιρίων τα οποία η Περιφέρεια μισθώνει στους πέντε νομους το ποσό των 336.390 ευρώ, δηλαδή 28.032,5 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ πληρώνει μηνιαίως το ποσό των 16.634 ευρώ για μισθώματα όλων των κτιρίων στους πέντε νομούς. Επομένως, έχει εξοικονομηθεί μηνιαίως το ποσό των 11.398,5 ευρώ (28.032,5 -16.634), δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό των 136.782 ευρώ, που ισοδυναμεί με μείωση ποσοστού 40,7 %.
Εξ αυτών :
Ποσό 65.316 ευρώ εξοικονομήθηκε από τη μετακόμιση των υπηρεσιών Καβάλας ΔΕΚΕ και ΤΑΚΑΜ και 71.466 ευρώ εξοικονομήθηκαν από τη μείωση κατ’ ελάχιστον 20% των μισθωμάτων που αποδέχθηκαν οι ιδιοκτήτες ύστερα από αίτημά μας.

Σχετικά Άρθρα