Γενική

Νευρίνωμα Morton

Τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει ο Ορθοπεδικός
Ζίαντ Μπάχας
Σμύρνης 3-5 Ξάνθη

Πρώτος, ο Ιταλός Civinini το 1835 , καθηγητής Ανατομικής στο πανεπιστήμιο της Πίζας περιέγραψε ένα περιστατικό οιδήματος γαγγλίου εντοπισμένο μεταξύ 3ου και 4ου μεταταρσίου που την όρισε σαν μια εκφυλιστική ψευδομεμβρανώδη διεργασία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1876 , ο Thomas Morton περιέγραψε μια μεταταρσαλγία που οφείλεται στην πίεση του πελματιαίου νεύρου που προκαλεί τον σχηματισμό του νευρινώματος.
Το 1940, ο Betts πρώτος πρότεινε ότι η τάνυση παρά η συμπίεση του νεύρου προκαλεί τη νευρίτιδα.
Το 1948, ο Nissen πρότεινε ότι η μεταταρσαλγία είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και το επιβεβαίωσε με την ιστολογική εξέταση που έδειξε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρτηριακών τοιχωμάτων
Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 20- 50 ετών. Οι ασθενείς περιγράφουν αίσθημα καύσους στην πελματιαία επιφάνεια του ποδός στο 3ο συνήθως μεσοδακτύλιο διάστημα, υπαισθησία στα αντίστοιχα δάκτυλα, συμπτώματα που επιδεινώνονται με χρήση στενών υποδημάτων με μεγάλο τακούνι.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και την λεπτομερή κλινική εξέταση. Στην διαφοροδιάγνωση θα πρέπει ο ορθοπεδικός ιατρός να σκεφτεί την μεταταρσαλγία, το κάταγμα εκ κοπώσεως, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεονέκρωση κεφαλής μεταταρσίου οστού. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:
Έντονα τοπικός πόνος και αίσθημα καύσου κατά τη βάδιση που υποχωρεί στην ανάπαυση. Αναφερόμενη Αιμωδία ή υπαισθησία των δακτύλων. Άλγος. Κράμπες πελματιαίας χώρας. Σημείο του Muldor. Πίεση εκ των πλαγίων ανακούφιση από τον πόνο. Άλγος ιδιαίτερα στην βάδιση και την άσκηση.
Ακτινολογικός έλεγχος, γίνεται για να αποκλείσουμε την περίπτωση κατάγματος, αρθρίτιδας ή πτώση τένοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις όπως, ακτινογραφίες ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή και χειρουργική. Εάν ο ασθενής εξακολουθεί να υποφέρει τότε η χειρουργική θεραπεία δίνει την τελική λύση του προβλήματος. Σίγουρα μια επίσκεψη στο ορθοπεδικό ιατρό θα δείξει και την λύση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα