Γενική

Από τις 30 Νοεμβρίου μετά τις εννιά το βράδυ «τεκέδες»!

Εντατικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες από τα μεικτά συνεργεία της Διεύθυνσης Υγείας, τους ένστολους της Δημοτικής Αστυνομίας, της Επιθεώρησης Εργασίας και ενός αστυνομικού, για την τήρηση του νόμου περί καπνίσματος σε καφέ μπαρ και σε κέντρα διασκέδασης. Αν και ήδη έχει προταθεί από το Υπουργείο Υγείας ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι πιο ελαστικά τα μέτρα, δεδομένου ότι θα μπορούν να καπνίζουν οι θεριακλήδες μετά τις 9 το βράδυ. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτήτων Καφέ Μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές και ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης μίλησαν στην XanthiNews επί του θέματος που καίει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εντατικοί έλεγχοι στα καταστήματα για την απαγόρευση καπνίσματος

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Να συμμορφωθούν με το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ζήτησε από τα μέλη του ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές μέσα από την XanthiNews προσθέτοντας: «Από σήμερα (χθες) ξεκινάνε οι εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια και θα επιβάλλουν πρόστιμα. Οι συνάδελφοι να βγάλουν τα τασάκια και να συμμορφωθούν μέχρι να δούμε τι θα γίνει σε 12 μέρες».
Και συνέχισε αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν: «Στην Αθήνα που είναι το κέντρο της χώρας ήδη πήγαν να παραδώσουν 2.600 άδειες από καφέ μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Υγείας να ξανασκεφτεί το θέμα και να δώσει άδεια στα καφέ μπαρ για μετά τις 9 το βράδυ να επιτρέπεται το κάπνισμα. Θα δούμε τι θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου. Δεν θα ισχύει για το χώρο εστίασης.
Στην πόλη μας δεν έχουν κλείσει καταστήματα γι αυτό τον λόγο, γιατί δεν υπήρχαν αυστηρά μέτρα και λόγω εκλογών. Γίνονται μόνο συστάσεις και παρατηρήσεις. Ο καιρός μας βοηθάει ακόμη. Όταν ο καιρός σφίξει και αναγκαστούμε να είμαστε μόνο μέσα, ίσως και να κλείσουν καταστήματα.
Η δική μας πρόταση είναι να μην ισχύσει ο νόμος. Είμαστε στην Ελλάδα και θέλουμε να καπνίζουμε.
Έχουν γίνει καταγγελίες για καταστήματα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «1142». Στην υπηρεσία του Δήμου υπάρχει λίστα με τα καταστήματα αυτά».
Πάντως ο νόμος έχει «παράθυρο» καθώς μπορεί να επιτρέπεται το κάπνισμα σε περίπτωση που ένας χώρος έχει δύο πλευρές ανοιχτές και αν είναι όλες οι πλευρές κλειστές με τζαμαρία ή ζελατίνα και είναι πάνω η οροφή ανοιχτή…
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Για τους τακτικούς ελέγχους η Διεύθυνση Υγείας καθορίζει το πρόγραμμα, όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε λόγο και για τους θαμώνες που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο και τις συνέπειες που μπορούν να υποστούν:
«Ένας ιδιώτης που παρά τις εκκλήσεις του επιχειρηματία καπνίζει πρέπει να του πάρεις τα στοιχεία κανονικά, τον ΑΦΜ, τον αριθμό ταυτότητας και δεν μπορείς να αρκεστείς μόνο προφορικά. Αλλά υπάρχει πρακτικό θέμα γιατί πρέπει να έρθει η αστυνομία και να κάνεις την διασταύρωση.
Αν πρέπει να επιβάλλεις ένα πρόστιμο των 600 ευρώ δεν μπορείς να το περάσεις ελαφρά τη καρδία».
Ένας καταστηματάρχης υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλει να διατηρεί βιβλίο αναφοράς, να έχει απομακρύνει τα σταχτοδοχεία και να έχει την ειδική σήμανση περί απαγόρευσης του καπνίσματος. Είναι παράβαση αν δεν έχουν το πρώτο και στην Ξάνθη μόνο 120 καταστηματάρχες υπάκουσαν σ αυτό. Ενώ έχουν ειδοποιηθεί από τη δημοτική αστυνομία και τα σωματεία τους να το έχουν όλοι τους.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε τις επιπτώσεις που θα έχει κάποιος που έχει εντοπιστεί να παρανομεί: «Σε αυτόν που του επιβληθεί το πρόστιμο έχει το δικαίωμα εντός 10 ημερών να κάνει προσφυγή στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Διεύθυνσης Υγείας και να εκθέσει εγγράφως τις αντιρρήσεις του.
Επίσης έχει το δικαίωμα μέσα σε 15 μέρες αν πληρώσει το πρόστιμο να καταβάλλει το μισό ποσό.
Πρέπει να απομακρύνει τα τασάκια, να έχει τη σήμανση ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Όλα αυτά είναι υπέρ του. Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει έναν δύστροπο πελάτη που δεν θα ακούει στις εκκλήσεις του».
Ο Αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Δεν προέχει ο νόμος και ο κατασταλτικός μηχανισμός για να επιβάλλεις κάποια πράγματα. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων. Κάποια στιγμή θα το κατανοήσουμε αυτό. Δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε κανέναν επαγγελματία.».

Σχετικά Άρθρα