fbpx
Γενική

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Τι πρέπει να κάνετε

Γράφει ο ΛΑΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Π.Θ.

Μέσα στην γενικότερη οικονομική κρίση ξεχωριστή σημασία έχει η κρίση στον κλάδο των κατασκευών. Αν και η οικονομική δυσπραγία έγινε αισθητή στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας μετά τον Οκτώβρη του 2009 στην οικοδομή το πρόβλημα άρχισε από το 2005. Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας ,όπως έχει χαρακτηριστεί, έστελνε τα δυσοίωνα μηνύματα που δεν γίνονταν όμως αντιληπτά . Η πτώση στις κατασκευές πρέπει να έχει υπερβεί το 90% σε σχέση με το 2004. Η γιγάντωση κατασκευαστικών εταιρειών κατά τα έτη πριν την ολυμπιάδα και η απότομη πτώση των κατασκευών δεν τους επέτρεψε να σταθεροποιήσουν αυτή τη δύναμη και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ευτυχώς πολλές ήταν εξωστρεφείς και απέφυγαν την ελληνική κρίση.

Οι περίοδοι που καθόρισαν την πορεία των κατασκευών από το 2000 ως και σήμερα είναι :

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2000 – 2005) Πιστωτική επέκταση των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων .Τεραστίων διαστάσεων δημόσια έργα εν’ όψει Ολυμπιάδας Θετική ψυχολογία λόγω ανάπτυξης ως και 5%. Αίσθηση οικονομικής σταθερότητας με την ένταξη στην Ο.Ν.Ε.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2005 – ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2008) Πρώτο μεγάλο χτύπημα στην οικοδομή λόγω της απότομης μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της ταυτόχρονης επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές από 1-1-2005. Αυτό οδήγησε σε υπέρμετρες αγορές και αντιπαροχές πριν τις 31/12/2005 για να προλάβουν τις αυξήσεις λειτουργώντας όλοι ο παράγοντες με τα αισιόδοξα δεδομένα της προ του 2005 κατάστασης . Η ζήτηση έπεσε απότομα και εμφανίζονται πολλά αδιάθετα ακίνητα.

(15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2008 – ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΝΤ)

Καταρρέει η Lehman Brothers και ξεσπάει παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Σταματάνε οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις . Οι αγοραπωλησίες ακυρώνονται μέχρι και λίγο πριν την υπογραφή συμβολαίων λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης. Ντόμινο ζημιών στις επιχειρήσεις του κλάδου. Καλλιεργείται κλίμα δικαιολογημένης αβεβαιότητας από ΜΜΕ. Η κλάδος έχει ήδη καταρρεύσει.

( ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΝΤ- ΣΗΜΕΡΑ)

Η ένταξη στο μνημόνιο δεν είχε να επηρεάσει τις κατασκευές για τον λόγο ότι η μεγάλη ζημιά είχε ήδη γίνει. Η αρνητική ψυχολογία και η μείωση του εισοδήματος αποτελείωσαν ότι απέμεινε . Το κράτος σταμάτησε τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και καθυστερεί του παρακαταθηκών που κινούσαν ότι χτίζονταν τα τελευταία χρόνια , αναγγέλλει νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και τώρα περιμένουμε …..

(…… την επόμενη μέρα)

Είμαι σίγουρος ότι οι κατασκευές θα ανακάμψουν, άλλωστε δεν υπάρχει σκαλί πιο κάτω. Αρκεί η προηγούμενη πορεία από την άνοδο στην πτώση να γίνει μάθημα .Η κρίση αυτή είναι ευκαιρία. Είναι ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί το πλαίσιο και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Η ανάπτυξη γενικότερα περνάει μέσα από τις κατασκευές. Απαιτείται σχεδιασμός μακράς προοπτικής , χωροταξικός σχεδιασμός , κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες και πολλά άλλα αναγκαία > που δεν υπάρχουν .Τα παραπάνω είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και ελάχιστη υποχρέωση του κράτους.

Σχετικά Άρθρα