fbpx
Γενική

«Αν μας δώσουν χρήματα θα πουλήσουμε και την ψυχή μας»

Οι εργασίες της 7 ης Συνάντησης Νέων Βορείου Ελλάδος με θέμα: «Η απόκριση στην κρίση» έλαβαν χώρα στο Δήμο Σταυρούπολης από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010 με διοργανωτή τον Οργανισμό Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης. Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιάτιστας κ.κ. Παύλος και ο Διευθυντής Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντώνιος Καλλιγέρης ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Οι φιλοξενούμενοι που συμμετείχαν ήταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Δράμα και τις Σέρρες . Έμειναν ενθουσιασμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής, αλλά και αντάλλαξαν απόψεις για το κρίσιμο ζήτημα που μας απασχολεί έντονα από το Μάιο, οπότε επιβλήθηκαν ισοπεδωτικά μέτρα λόγω της εισόδου μας στο ΔΝΤ.

Πετυχημένη η συνάντηση του Οργανισμού Νεότητας και Πολιτισμού στη Σταυρούπολη

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου«Η κρίση είναι οικονομική αλλά πρωτίστως πνευματική, από εκεί ξεκινάει. Και ήταν αναπόφευκτη», τόνισε ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος ο οποίος είχε θέμα στην εισήγηση του: ««Ευτυχία» ή ελευθερία;» το πρωί της Κυριακής στο πνευματικό κέντρου των Κομνηνών. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι απουσιάζει το νόημα της ζωής και είμαστε εγκλωβισμένοι στη βιολογικότητα μας, έχοντας ένα παρόν δίχως μέλλον. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η διαφθορά είναι φυσιολογικό γεγονός και ήταν μονόδρομος γιατί το μοναδικό όραμα ήταν η καλή ζωή και η καλοπέραση μας για να προσθέσει παρακάτω: «Γίναμε ψεύτικοι σιγά σιγά χωρίς να το καταλαβαίνουμε» και «Πουλήσαμε αγώνες και θυσίες για να περνάμε καλά. Αν μας δώσουν χρήματα θα πουλήσουμε και την ψυχή μας». Επίσης επεσήμανε ότι ο άνθρωπος από ελεύθερη προσωπικότητα έγινε γρανάζι μιας απρόσωπης μηχανής. «Εμείς αρνηθήκαμε Αυτόν που τονίζει την ύπαρξη μας. Εμείς προτιμάμε την ελευθερία του γουρουνιού που κυλιέται στην λάσπη του» δεν δίστασε να πει. Ο κ.κ. Παύλος θεωρεί ότι είναι μια κατασκευασμένη οικονομική κρίση στα πλαίσια μιας παγκόσμιας κυριαρχίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Διευθυντής Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντώνιος Καλλιγέρης παρότρυνε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά, εμπνευσμένος τίτλος της εισήγησης του από την Μαρία Νεφέλη του Οδυσσέα Ελύτη. Ο π. Αντώνιος τόνισε ότι ο μίτος βρίσκεται στη δημιουργία, λέγοντας ότι πρέπει να θυμηθούμε ή να μάθουμε τι είναι ο άνθρωπος, γιατί αν δεν είμαστε Χριστός δεν είμαστε άνθρωπος και δεν δημιουργήθηκε για να είναι αριθμός, ευτυχής και ασφαλής.
Απόκριση στην κρίση προσπάθησαν να δώσουν μέσα από τις εισηγήσεις τους δύο μέλη του Οργανισμού Νεότητας και Πολιτισμού της Μητρόπολης Ξάνθης, οι κ.κ. Ευθύμιος Βασιλειάδης και Ζαχαρίας Γιαννακάς. Ο κ. Γιαννακάς ανέφερε ιστορικά στοιχεία για τρεις φωτεινές προσωπικότητες της ιστορίας: τον Περικλή, τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Βαντάτζη και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τρεις ηγέτες που έμειναν στην ιστορία ως παραδείγματα προς μίμηση. Ο κ. Βασιλειάδης παρέθεσε στοιχεία που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα και πώς τελικά φθάσαμε να μιλάμε για οικονομική κρίση σε μια εποχή πλούτου και χλιδής, τελικά όμως για λίγους. Μάλιστα μίλησε για την έξοδο από την κρίση μέσα από τις κοινότητες, αυτές που δεν γνωρίσαμε ποτέ ή τις ξεχάσαμε, λόγω της διάσπασης του Εμείς, στο Εγώ και Εσύ.
Η συνάντηση έκλεισε με γεύμα που παρατέθηκε στα Κομνηνά και με αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους σχετικά με το νομό Ξάνθης και τις δραστηριότητες νέων της Μητρόπολης μας.

Σχετικά Άρθρα