Γενική

Η παράδοση συνεχίζεται και διευρύνεται!

Το θεατρικό έργο της Μάρως Βαμβουνάκη «Αν είσαι αέρας πήγαινε» (το τραγούδι του νεκρού αδερφού) παρουσίασαν με επιτυχία προχθές στο Δημοτικό Αμφιθέατρο το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και τα νέα τμήματα του θεατρικής παιδείας και χορωδίας δημοτικών τραγουδιών. Ήταν η πρώτη παράσταση τους και αποδείχθηκε ότι ήταν προσεγμένη, αφήνοντας ικανοποιημένο το κοινό που χειροκρότησε θερμά!

Πετυχημένη παράσταση από τα τμήματα θεάτρου και χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Συνεχώς νέα εγχειρήματα τολμάει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και τελικά κερδίζει τα στοιχήματα του! Η παράσταση «Αν είσαι αέρας πήγαινε» άφησε θετικές εντυπώσεις στο κοινό που βρέθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο την Τετάρτη το απόγευμα. Η Πρόεδρος του πολιτικού συλλόγου κ. Πέπη Στάντσιου δήλωσε στην XanthiNews: «Το Λύκειο Ελληνίδων αποφάσισε πέρυσι να διευρύνει τις δραστηριότητες του στο θέατρο και στη δημιουργία μιας χορωδίας δημοτικών τραγουδιών. Μετά από αίτημα μας στη Νομαρχία Ξάνθης, στην προσπάθεια μας αυτή η πιλοτική δραστηριότητα να υποστηριχθεί μέσα από το τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης έγινε το αίτημα δεκτό. Όποτε από πέρυσι λειτούργησε τμήμα θεατρικής παιδείας με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Μπότσιο και χορωδίας δημοτικών τραγουδιών με δάσκαλο τον Μανώλη Θόδωρο.
Σήμερα μας παρουσιάζουν την πρώτη τους δουλειά, μια διασκευή του τραγουδιού του Νεκρού Αδελφού ή της Αρετούσας σε θεατρική παράσταση με τίτλο «Αν είσαι αέρας πήγαινε». Είναι ένας μύθος που τον γνωρίζουμε. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η κοιτίδα του είναι από την Μ. Ασία και είναι μια προέκταση του μύθου της Περσεφόνης και της Δήμητρας.
Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη αν συγκρίνει κανείς με τα τμήματα χορού. Είναι ικανοποιητική όμως για να συνεχίσουμε. Έχει πλαισιωθεί κυρίως από τους ενήλικες του Λυκείου. Δεν έχουμε προς το παρόν μαθητές. Ίσως να είναι απασχολημένοι για να μπορούν να παρακολουθήσουν και όλα αυτά τα τμήματα. Έγινε μια πολύ καλή δουλειά, θα κερδίσει το ενδιαφέρον και θα συμπληρωθεί και από νεότερες ηλικίες. Αυτές οι δύο ομάδες να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τον χορό ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε ένα ποικίλο θέαμα που θα έχει μέσα συμμετέχοντες που θα έχουν γνώσεις σε όλους τους τομείς.
Τα τμήματα θα συνεχιστούν με την υποστήριξη μόνο του Λυκείου Ελληνίδων».
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το τραγούδι είναι από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της δημοτικής ποίησης με πανελλήνια διάδοση ως τραγούδι, παράδοση ή παραμύθι. Ο ίδιος μύθος είναι γνωστός σε όλους τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου, ενώ το θέμα του απαντάται μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η τέλεια πλοκή, το επικολυρικό ύφος και η αφηγηματική δύναμη του, το διέδωσαν πλατιά και λεγόταν στα νυχτέρια (π.χ. στο καθάρισμα στου καλαμποκιού) και στο σπίτι της νύφης, στον αρραβώνα.
Στη λαϊκή συνείδηση ο γάμος ταυτίζεται αλληγορικά με την ξενιτιά (για τη νύφη) και η ξενιτιά με τον θάνατο. Και στο τραγούδι «του νεκρού αδελφού» ή της «Αρετής» όπως πιο εύστοχα το αποκαλούν- εντοπίζοντας το κεντρικό πρόσωπο στην μορφή της Αρετής- υπάρχουν πολλές αναφορές και αντιστοιχίες με τον γάμο στην παραδοσιακή κοινωνία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική ομάδα: Τσιρίδου Ματούλα, Κωφίδου Έφη, Ρουσινόπουλος Χρήστος, Λαλαζήση Βασιλική, Δρακίδου Αικατερίνη, Λειβαδίτης Κώστας, Κυριάκογλου Ιωάννης, Ιωακειμίδου Βιλίκα, Τοντικίδου Αλίκη, Φωτιάδου Βικτώρια.
Μουσικοί: Γεράκης Τσαρμανίδης, Γιάννης Πανταζόγλου, Γιάννης Τσαρμανίδης.
Χορωδία: Αθανασιάδου Σοφία, Αρβανιτίδου Ρούλα, Κούτρα Εύη, Λεοντιάδου Ευαγγελία, Μαστράφη Έφη, Μιχαηλίδου Ευαγγελία, Μπαλτατζή Σταυρούλα, Νάσκου Ελένη, Παμπουκίδου Άλβα, Παπαδοπούλου Τούλα, Σάββα Αγγελική, Τζάρτου Μαίρη, Τζιβανοπούλου Μαρία, Τσαμπατανίδου Θεοδώρα, Φυλακτού Αθηνά.
Ήχος: Σίμος Ταραμπατζής, Φώτα: Δαράντης Μιτζιρίκης.

Σχετικά Άρθρα