Γενική

Ευθύνες και στο συνδικαλιστικό κίνημα για την έλλειψη αγωνιστικότητας

Μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων εργαζομένων, της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζόμενων ανέρχεται επισήμως στο 25%, βάσει των στατιστικών στοιχείων δράσης εννεαμήνου και γ τριμήνου 2010 του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΠΕ, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες), οι οποίες δεν έχουν δύναμη να διαπραγματευτούν τους όρους και τις συνθήκες της εργασίας τους.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων με δηλώσεις του στην XanthiNews: «Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ξέρουμε πως λειτουργούν αυτές οι έρευνες. Έχουν αμφισβητηθεί οι επίσημες έρευνες του κράτους και στην ανεργία. Μας έλεγαν ότι ήταν 9% και ήταν περισσότερο από 15%. Δυστυχώς οι ανασφάλιστοι και η μαύρη αγορά εργασίας κυριαρχούν στην Ελλάδα. Εμείς περιμέναμε από τον κ. Παπανδρέου ο οποίος μιλούσε για εργασιακή ασφάλεια, όλα αυτά αν όχι να καταργηθούν να μειωθούν δραστικά. Πέρα από τους νόμους που είχαν ψηφίσει για το ασφαλιστικό και το εργασιακό περιμένουμε να ψηφιστούν και νόμοι που να αφορούν εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους να έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις. Όχι μόνο νομοσχέδια εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων».
ΛΙΓΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν λύθηκε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις επιθεωρήσεις εργασίας, γι αυτό και δεν γίνονται οι επαρκείς έλεγχοι που θα εντοπίζουν τους παράνομους εργοδότες. Ο κ. Μπεμπεκίδης επεσήμανε: «Έλεγχοι γίνονται αλλά στην Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό μας που έπρεπε να έχει τέσσερις οργανικές θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή έμειναν δύο και ένας ήρθε με απόσπαση από την Καβάλα. Δεν έχουμε τεχνικούς και υγειονομικούς επιθεωρητές. Θα πρέπει να οργανωθούν αυτές οι υπηρεσίες με υπαλλήλους για να μπορούν να κάνουν ελέγχους, αλλιώς αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν και θα κυριαρχούν».
ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στη Γαλλία τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε νέα απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Σαρκοζί, ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία και την τελική έγκρισή του.
Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, στις οποίες σημειώθηκαν ωστόσο και περιστατικά βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία, τα συνδικάτα αποφάσισαν να καλέσουν τα μέλη τους σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
Στην Ελλάδα γιατί υπάρχει έλλειψη αγωνιστικότητας; Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του: «Τους τελευταίους επτά μήνες κάναμε επτά 24 ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Από τον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολο να συμμετέχει κάθε εργαζόμενος δεν λέω ότι χάνει το μεροκάματο του αλλά χάνει ολόκληρους μισθούς. Η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου και την ανακοίνωσε από τώρα για να την οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι άνεργοι να βγαίνουν στους δρόμους. Ίσως να φταίμε κι εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα. Για να μην βγάζουμε τον εαυτό μας απέξω σε οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει. Να μην κατεβαίνω πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο με φιλοδοξία να αναρριχηθώ πολιτικά και να γίνω βουλευτής. Όχι δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων να γίνεται όλη αυτή η ιστορία».
Όσο για τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σημείωσε ο ίδιος: «Μπορεί να διαφωνούμε και σε σπουδαία θέματα όμως πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Σχετικά Άρθρα