Γενική

50 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία

Εκδήλωση στην Ξάνθη με έκθεση φωτογραφιών και εθελοντική αιμοδοσία

Γράφει η Μαίρη ΔαληκριάδουΗ Κύπρος τιμά την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της σε μία περίοδο κρίσιμης αναμονής για το μέλλον της. Την 1η Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια μέσα στα οποία η Κύπρος δέχτηκε φοβερά και πρωτοφανή πλήγματα, κι όμως αντέχει και αγωνίζεται και γιορτάζει την ανεξαρτησία της.
Η Κυπριακή Δημοκρατία διοργανώνει σειρά αιμοδοσιών στην Βόρεια Ελλάδα. Στην Ξάνθη βρέθηκε η γενική πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου για να εγκαινιάσει την φωτογραφική έκθεση Ιστορικής αναδρομής για την Κύπρο στην λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης το Σάββατο 16 Οκτωβρίου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του νομού μας αλλά και των μελών του συλλόγου Κυπριών Ξάνθης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του συλλόγου Κυπριών Ξάνθης αλλά και από κύπριους φοιτητές συμβολική αιμοδοσία με την βοήθεια του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών ν. Ξάνθης «Η Αγάπη» και της κινητής μονάδας αιμοληψίας του γενικού νοσοκομείου Αγίας Σοφίας.
Η ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών του ελληνοκυπριακού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του. Οπωσδήποτε, η ανεξαρτησία της Κύπρου δεν ήταν ο στόχος και ο σκοπός του δυναμικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Η εγκατάλειψη του αρχικού στόχου της αυτοδιάθεσης, που ήταν μία εξελικτική εναλλαγή και μετουσίωση της αξιώσεως για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και η αποδοχή της λύσης της ανεξαρτησίας ήταν το αποτέλεσμα σταδιακών προσαρμογών βάσει εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων και, τελικά, ο τρόπος και η διέξοδος προς αποφυγή φοβερών δεινών για την Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα