fbpx
Γενική

Χωρίς θέρμανση το 10% των οικοδομών λόγω περσινών χρεών!

Με 70 λεπτά το λίτρο ξεκινάει σήμερα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

Ρεπορτάζ: Νάντια ΝάκουΣτα 0,70 ευρώ το λίτρο θα κυμανθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στο Ν. Ξάνθης, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τοπικού Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Σιούτας σε δηλώσεις του στην XanthiNews είπε πως μπορεί να ξεκινήσει από τα 68 λεπτά και να φθάσει και τα 72 λεπτά το λίτρο ανάλογα με την περιοχή.
Φέτος πάντως αναμένεται ότι θα είναι δύσκολος χειμώνας για όσους δεν έχουν αποπληρώσει χρέη σε βενζινοπώλες και αφορά στο 10% των πολυκατοικιών της Ξάνθης. Επίσης δεν μπορεί να γίνει διευκόλυνση σε όσους έχουν οικονομική στενότητα λόγω της πίεσης για τις πληρωμές από τις εταιρείες στους πρατηριούχους.
360 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ
Ακριβότερο κατά 26% σε σύγκριση με πέρυσι θα πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 280 με 360 ευρώ ετησίως.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας δήλωσε ο κ. Σιούτας: «Αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση μας ότι θα γίνει κανονικά σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης γιατί είχαμε διαβεβαιώσεις από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η τιμή θα είναι γύρω στα 70 λεπτά. Μπορεί να είναι 68, μπορεί να είναι 72. Ανάλογα με την περιοχή που θα γίνει η διανομή. Η Σταυρούπολη και γενικότερα τα χωριά με την Ξάνθη είναι λογικό ότι θα έχουν διαφορά στην τιμή.
Σύμφωνα με το νέο τρόπο πληρωμής εντός δύο ημερών θα γίνεται η εκκαθάριση, την τρίτη ημέρα τα χρήματα θα δίνονται σε εμάς. Εμείς αυτό θέλαμε και αυτό έγινε γιατί αλλιώς θα ήταν απαγορευτική για εμάς η διανομή αν πληρωνόμασταν σε οκτώ ή δέκα ημέρες, όπως γινόταν πέρυσι».
Για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων σχολίασε: «Αυτά είναι εικασίες. Προφήτης δεν μπορεί να γίνει κανένας. Οι εξελίξεις έρχονται με την πάροδο του χρόνου. Εμάς μας διαβεβαίωσαν (δεν μας το είπαν 100%) ότι το νέο έτος δεν θα υπάρχει επαυξημένη τιμή. Εμείς θα αγοράζουμε κανονικά όπως παλιά».
ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ 1 ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ!!!
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών καθώς όπως ανέφερε υπάρχουν χρέη περασμένου έτους και αν δεν αποπληρώσουν, δεν θα έχουν θέρμανση. Ειδικότερα επεσήμανε: «Κάποιες οικοδομές δεν θα έχουν καθόλου θέρμανση. Δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δεν έχουν ξοφλήσει κάποια ποσά από πέρυσι. Εάν 50 πελάτες χρωστάνε από 600 ευρώ είναι 30.000 ευρώ για εμάς!
Οι μεγάλες πολυκατοικίες έχουν πρόβλημα. Δεν έχουν συνεννόηση. Δεν μπορούν να μαζέψουν τα αποθεματικά. Δεν μπορούν να πληρώσουν και αναπόφευκτα αν δεν ξοφλήσουν δεν θα μπορούν να πάρουν νέες ποσότητες.
Είναι ένα ποσοστό 10%. Θα την βγάζουν με μπουφάν, κουβέρτες, κλιματιστικά, τζάκι, με εναλλακτικές λύσεις».
Πάντως όσοι ζητήσουν βερεσέ μάλλον δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Ο κ. Σιούτας το έκανε σαφές: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όσον αφορά στις δύσκολες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως είναι απαγορευτικό από τις εταιρείες γιατί φέτος έχουν πάρει μείωση όσον αφορά στα ΕΛΠΕ στον τρόπο πληρωμής τους. Και αυτό μετακυλύεται σε εμάς».
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Εν τω μεταξύ, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στο οικονοµικό επιτελείο το λαθρεµπόριο µε το πετρέλαιο, το οποίο παρά τις αλλαγές στα συστήµατα ελέγχου συνεχίζεται και κάθε χρόνο δηµιουργείται «µαύρη τρύπα» από διαφυγόντες φόρους ύψους 2 δισ. ευρω.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς ανακοίνωσε πως όσον αφορά το πετρέλαιο θέρµανσης θα ενισχυθεί το σύστηµα «Ήφαιστος», ενώ σύντοµα πρόκειται να προωθηθεί δέσµη µέτρων για την εγκατάσταση συστήµατος εισροών- εκροών σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας, ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων και να ελέγχονται οι ποσότητες καύσιµων που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

Σχετικά Άρθρα