Γενική

Παρανομούν οι επαγγελματίες λόγω μείωσης του τζίρου

Δεν τηρούν το νόμο κατά του καπνίσματος στα καφέ μπαρ

Ρεπορτάζ: Νάντια ΝάκουΜείωση του τζίρου των καταστημάτων τους κατά 75% διαπιστώνουν οι επαγγελματίες καφέ μπαρ και εστιατορίων στην Ξάνθη, έναν μήνα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα του κλάδου και δηλώνουν ότι μετά τις 17 Οκτωβρίου αν δεν αρθεί- τουλάχιστον μέχρι να βγούμε από την οικονομική κρίση-, θα παρανομήσουν. Ήδη σε αρκετά και δη κεντρικά καταστήματα της Ξάνθης επιτρέπεται το κάπνισμα!!!
Το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Θόδωρος Χατζηγεωργίου δήλωσε στην XanthiNews: «Με βάση τα περσινά στοιχεία και τα φετινά η μείωση του τζίρου λόγω της κρίσης κυμαίνεται στο 50%. Επιπροσθέτως λόγω του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος έπεσε στο 25%. Επομένως έχουμε απώλεια της τάξεως του 75%!!! Αυτά τα μειωμένα ποσοστά είναι καταστροφικά για τα επαγγέλματα μας. Ο Πρόεδρος μας κ. Τσάκος, ιδιοκτήτης μεγάλου εστιατορίου στην Αθήνα 450 τραπεζιών, το Σαββατοκύριακο είχε δύο άτομα! Αυτός ο νόμος είναι ταφόπλακα για τα καταστήματα μας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων όπου είμαι μέλος, πήρε μια απόφαση ότι μετά τις 17 Οκτωβρίου, (γιατί είμαστε σε διαβούλευση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο), αν δεν ανασταλεί προσωρινά λόγω της κρίσης ο απαγορευτικός νόμος θα αναγκαστούμε να παρανομήσουμε και θα αφήσουμε τα σταχτοδοχεία πάνω στα τραπέζια για τους πελάτες μας. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και τα πρόστιμα που θα μας επιβάλλουν δεν θα μπορέσουμε να τα πληρώσουμε. Εδώ δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ…Πρέπει να μεριμνήσει το Υπουργείο και για εμάς.
Κανείς δεν θέλει να παρανομήσει. Ο καθένας φτάνει σε αυτό το σημείο, λόγω απόγνωσης και όχι με τσαμπουκά. Η εξαθλίωση και η κατακόρυφη μείωση του τζίρου φτάνουν σε αυτό το σημείο συναδέλφους.
Τα μεγάλα καφέ μπαρ έχουν μεγαλύτερη πτωτική τάση από ένα καφενείο. Ένα μεγάλο κατάστημα αν κάνει 2000 ευρώ τζίρο και πέσει στα 200 ευρώ πώς θα ανταπεξέλθει; Ενώ ένα καφενείο από 100 ευρώ θα πέσει στα 40 ευρώ».
ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ: «Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ»
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκα ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από την αρχή του μήνα που ξεκίνησε η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά: Ενώ στους δημόσιους χώρους το μέτρο λειτουργεί, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ) δεν συμβαίνει το ίδιο αν και είναι καλύτερη η κατάσταση στα εστιατόρια.
Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί και ενημερώνει το υπουργείο για την πορεία εφαρμογής του νόμου. Ο ερωτών βουλευτής είπε πως ιδίως στην περιφέρεια, στις καφετέριες καπνίζουν οι πάντες, ενώ η δημοτική αστυνομία (όπου αυτή υπάρχει) θεωρεί πάρεργο την εφαρμογή του μέτρου, συμπληρώνοντας πως πολλοί δήμαρχοι αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νόμο για λόγους πολιτικούς κόστους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Μ. Τιμοσίδης με την σειρά του παραδέχθηκε ότι όντως οι δημοτικοί άρχοντες «κάνουν τα στραβά μάτια» για να μην στενοχωρήσουν τους πολίτες όμως πρέπει- είπε- εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη να δίνουν το παράδειγμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.

Σχετικά Άρθρα