Γενική

«Οι γυναίκες αυτές δεν βιώνουν την οικονομική κρίση»

Επίσκεψη Θ. Κόκλα στο Γυναικείο Παραγωγικό Συνεταιρισμό Κοκκινογείων Δράμας

Μια γόνιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Κοκκινόγεια του Ν. Δράμας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα, ανάμεσα σε μέλη γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Έβρου, Ξάνθης και Δράμας, με στόχο τη μεταξύ τους δικτύωση. «Οι γυναίκες των συνεταιρισμών έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τρόπους παραγωγής, ν ανταλλάξουν εμπειρίες με τις γυναίκες από τον Συνεταιρισμό των Κοκκινογείων αλλά και να διαπιστώσουν δια ζώσης ότι αυτές οι γυναίκες μέσα από τον Συνεταιρισμό έχουν αξιοποιήσει τρεις φορές τον Αναπτυξιακό Νόμο, τόλμησαν να δανειστούν χρήματα για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και επιπλέον μέσα από την πώληση παραδοσιακών προϊόντων έχουν αποπληρώσει το δάνειο» σχολίασε η κ. Κόκλα.
Οι 40 γυναίκες από τους Παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας ΑΜ- Θ που επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό Κοκκινογείων Δράμας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια εξαιρετικά καλή πρακτική επιχειρηματικότητας καθώς ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός δημιούργησε ένα εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών, λικέρ και γλυκών του κουταλιού μέσα από τα προγράμματα Leader και Leader+, δίνοντας ένα από τα καλύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ειδικά με τη δυναμική εξαγωγική του δραστηριότητα σε Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία και Ντουμπάι.
Μιλώντας στις γυναίκες, η κ. Κόκλα μετέφερε την ικανοποίησή της από την επικοινωνία μεταξύ των συνεταιρισμών. Είχε άλλωστε την ιδέα ν’ αναδείξει τα προϊόντα που παράγουν οι Γυναικείοι Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής, μέσα από την αξιόλογη συμμετοχή τους στις εκθέσεις «ΘΡΑΚΗ», «ΔΕΘ» και «ΚAVALAEXPO 2010», η οποία έγινε δεκτή με θέρμη από τους επισκέπτες αλλά και τους διοργανωτές.
«Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες μέσα από τους Παραγωγικούς Συνεταιρισμούς μπορούν ν αποκτήσουν ένα κύριο εισόδημα. Τα προϊόντα της περιοχής αποκτούν ταυτότητα, άρα και ανταγωνιστικές τιμές.
Διαπιστώσαμε μέσα από τη σημερινή μας επικοινωνία με τον Συνεταιρισμό Κοκκινογείων ότι αυτές οι γυναίκες δεν βιώνουν την οικονομική κρίση- όπως και η πρόεδρός τους επεσήμανε- γιατί οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει επανειλημμένα δηλώσει τα προϊόντα μας μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά εάν αποκτήσουν ταυτότητα και ποιότητα. Αυτό είναι ουσιαστικά και το διαβατήριό τους στις αγορές του ανταγωνισμού».
Η πρόεδρος του Γυναικείου Παραγωγικού Συνεταιρισμού Κοκκινογείων κ. Κούλα Ηλιάδου, όπως και ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Κοκκινογείων κ. Γιάννης Καραγιαννίδης μετέφεραν την ικανοποίησή τους από τη στήριξη που παράσχει η Γ.Γ. της Περιφέρειας στον Συνεταιρισμό, κατ’ επέκταση στην περιοχή και ζήτησαν τη στήριξή της στα όποια σχέδιά τους. Η κ. Κόκλα από την πλευρά της δεσμεύτηκε να συνδράμει στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού για την αξιοποίηση του παλιού σχολείου, με στόχο τη δημιουργία ενός καταλλύματος, θεωρώντας αυτή τη δράση σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη Γυναικείων Παραγωγικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας:
Από τον Έβρο: «Γαία» Τριγώνοου, «Γερακίνα» Δαδιάς, «Νερόμυλος» Λύρας και «Ακρίτισσες» Πέπλου
Από την Ξάνθη: Κοτύλης και Σατρών
Από τη Δράμα: Καλού Αγρού και Κοκκινογείων.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Πηγών Ποταμού Αγγίτη.

Σχετικά Άρθρα