Γενική

Προβλήματα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, λόγω οικονομικής κρίσης

Η ΦΕΞ έχει ανταποδοτικά έσοδα και δεν διατρέχει κίνδυνο

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σοβαρή κρίση περνάει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης λόγω της οικονομικής συγκυρίας της χώρας. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και κάποιους μήνες, ενώ υπήρχε έντονη φημολογία στην πόλη ότι ο πολιτιστικός φορέας θα έκλεινε μέχρι τέλος του χρόνου. Ο κ. Σοφιανός Ουτατζής, Διευθυντής Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με δηλώσεις του στην XanthiNews παίρνει επίσημα θέση επί του ζητήματος: «Είναι γνωστό ότι η οικονομική κατάσταση και η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα όπως και όλοι οι φορείς που άπτονται του πολιτισμού γιατί δυστυχώς στη χώρα μας ο πολιτισμός θεωρείται κάτι δεύτερο και όχι αναγκαίο.
Θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, όπως έχουμε ξεπεράσει και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Δεν θα φτάσουμε στην ακραία περίπτωση να κλείσει το Ίδρυμα. Αυτό δεν θα το αφήσει ούτε το Δ.Σ. ούτε η θρακιώτικη κοινωνία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των Θρακιωτών σε αυτή τη δύσκολη ώρα, για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη φάση».
Για τους πόρους του Ιδρύματος είπε ο κ. Ουτατζής: «Κατά καιρούς υπάρχουν χορηγίες και βοήθειες από φίλους του Ιδρύματος και από φίλους της Θράκης γενικότερα».
Παράλληλα όμως παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή στα τμήματα και στα εργαστήρια του ιδρύματος: «Παρόλο ότι είμαστε σε δύσκολη φάση είναι παρήγορο ότι έχουμε αύξηση προσέλευσης στα τμήματα μας. Φέτος αναμένεται μια πολύ καλή εκπαιδευτική χρονιά. Μας δίνει ελπίδα και δύναμη για να συνεχίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής.
ΚΑΤΑΞΟΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΟ!
Όσο για την οικονομική κατάσταση στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης είναι δύσκολη αλλά ουδέποτε είχε κρατικές χορηγίες για να ανησυχεί για το μέλλον της. Πάντως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης αποφασίστηκε ότι θα δοθούν 3.000 ευρώ για το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου», (πραγματοποιείται τον μήνα αυτό) ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 40.000 ευρώ!!!
Τα έσοδα της ΦΕΞ είναι ανταποδοτικά. Συγκεντρώνει χρήματα από χορηγίες από Ξανθιώτικες επιχειρήσεις, έχει είσοδο στο Λαογραφικό Μουσείο, εισιτήριο σε εκδηλώσεις και συνδρομές στα εργαστήρια και τμήματα της, αλλά παίρνει χρήματα και από τις εκδόσεις της.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Φέτος και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, ο δεύτερος πολιτιστικός θεσμός της Ξάνθης δεν είχε κρατικές χορηγίες. Ο ΟΤΕ και το Καζίνο ήταν βασικοί χορηγοί. Το φετινό καρναβάλι έχει ως θέμα: «Διεθνή Νομισματική Τρέλα» και το πιο πιθανό είναι ότι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του θα είναι πιο φτωχό από προηγούμενα. Δηλαδή τα περσινά κυμπαριλίκια με την συναυλία της Emma Shaplin στην έναρξη των ΘΛΕ δεν θα τα δούμε…
Πάντως γενικότερα, ο ελληνικός πολιτισμός περνάει κρίση και δεν ευθύνεται η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας. Όλα ξεκινάνε από την πνευματική φτώχεια και επεκτείνονται έπειτα στους άλλους τομείς.
Η Ξάνθη που θεωρείται κυψέλη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και γενέτειρα αρκετών ταλέντων γνωστών πανελληνίως είναι καιρός να αποφασίσει την ταυτότητα της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Το φως πρέπει να αρχίσει να πέφτει τώρα που το σκοτάδι προσπαθεί να σκιάσει την Ελλάδα. Και θα ξεκινήσει από τον πολιτισμό μας. Αυτός ίσως να μας σώσει από τη μιζέρια. Εκτός κι αν η ελληνική τηλεόραση αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο Έλληνα. Δηλαδή η μετάδοση προγραμμάτων ριάλιτι, εκπομπών μαγειρικής, κουτσομπολιών και ειδήσεων που προάγουν το life style και τη γύμνια κοριτσιών που προσπαθούν να γίνουν διάσημες έτσι.
Ας προβληματιστούμε όλοι μας και ας αναθεωρήσουμε απόψεις και στάση ζωής!

Σχετικά Άρθρα