Η Επίτροπος κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, επισκέφθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή. Μετά το τέλος της συνάντησης εξεδόθη η παρακάτω κοινή πολιτική δήλωση : Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmströmσυναντήθηκαν στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της Ελλάδας στις προσπάθειες αναμόρφωσης του ελληνικού συστήματος ασύλου. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν την άνευ προηγουμένου πίεση που δέχεται το ελληνικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης, πίεση που είναι αποτέλεσμα μεγάλων αριθμών υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως παράνομοι μετανάστες ή αναζητούντες άσυλο. Η Ελλάδα υπογραμμίζει την πρόσθετη επιβάρυνση που συνεπάγεται η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, οι προκλήσεις που έχει η μπροστά της η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναμορφώσει το εθνικό σύστημα ασύλου, με στόχο να αντιμετωπίσει καλύτερα, με αποτελεσματικό και συνεκτικό τρόπο, τις ανάγκες των αναζητούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή εκτιμά ιδιαιτέρως τη δεδηλωμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σχετικά, και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ταχεία πρόοδος στη βελτίωση της κατάστασης. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πίεσης στο ελληνικό εθνικό σύστημα ασύλου και υποδοχής. Η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν την Ελλάδα στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Μόλις η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης για το Άσυλο τεθεί πλήρως σε λειτουργία, θα αναλάβει αυτή το συντονισμό της παροχής ενίσχυσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υιοθέτησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης, το οποίο παρέχει καλή βάση για τον προσδιορισμό και την υιοθέτηση άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
Την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Ελλάδας για την υποδοχή αναζητούντων άσυλο και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και παιδιά. Τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και την υιοθέτηση σύγχρονης διαδικασίας screening, καταγραφής και διαχείρισης μεταναστών. Την ταχεία υιοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διαδικασία απόδοσης καθεστώτος πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας. Την έναρξη εκκαθάρισης των συσσωρευμένων αιτημάτων ασύλου και προσφυγών. Τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Ασύλου με πολιτικό προσωπικό και έναρξη λειτουργίας το 2011. Τη διάθεση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη διασφάλιση της έναρξης και ορθής υλοποίησης της διαδικασίας αναμόρφωσης. Τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Έργου, η οποία θα έχει την ευθύνη παροχής κατευθύνσεων για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου και για το συντονισμό της βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους. Η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να προγραμματισθεί το συντομότερο δυνατό.
Η Επιτροπή έχει προσφέρει ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ενίσχυσης στο πρακτικό επίπεδο, ως συνδρομή στις ελληνικές προσπάθειες. Παράλληλα, και σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή εξετάζει εντατικά τη δυνατότητα παροχής στην Ελλάδα αποτελεσματικής ευρωπαϊκής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών και την υλοποίηση άλλων δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματισθεί κατά τη μεταβατική περίοδο. Πολλά Κράτη Μέλη ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητα να βοηθήσουν την Ελλάδα με την παροχή ενίσχυσης μέσω, ιδίως της πρακτικής συνεργασίας. Συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να αναληφθούν στις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα και η Επιτροπή υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων. Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται ήδη στενά με την Ύπατη Αρμοστεία. Η ενισχυμένη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία θεωρείται κλειδί για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου. Η στενή συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών ΕΕ, συνεπικουρούμενων από την Επιτροπή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ως το 2012. Η Επιτροπή δεσμεύεται να παρουσιάσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να προτείνει επαρκή μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σταύρος Καρυπίδης
Εκδότης - Δημοσιογράφος μέλος της Έ.Ι.Η.Ε.Ε. Lead Digital Strategist - Διαμορφωτής κοινής γνώμης και βιντεογράφος με πιστοποίηση από την Google και το Υπουργείο Τουρισμού στο Digital Marketing "Grow Greek Tourism". Owner & Operator στην Drone Areo View εταιρίας αερο-βιντεοσκοπήσεων και αερο-φωτογραφήσεων (αδειούχος χειριστής ΣμηΕΑ UAS Pilot A & UAS Pilot B). Ceo & Founder της εταιρίας "Φυσικό Αέριο Ξάνθης".