Γενική

Μετά τις 4 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι τοματοπαραγωγοί Ξάνθης

Με ερώτηση της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, γνωστοποιεί το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας στη Θράκη! Η βουλευτής επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς για τους παραγωγούς και ρωτάει την ηγεσία του υπουργείου πως προτίθεται να παρεμβεί ώστε να τηρηθούν οι συμβάσεις και να πληρωθούνε τα οφειλόμενα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης δήλωσε στην XanthiNews ότι οι παραγωγοί της ΕΑΣ Ξάνθης θα πληρωθούν μετά τις 4 Οκτωβρίου, όπως τον διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας.

Την τύχη της ΣΕΒΑΘ θα έχουν κι άλλες τοματοβιομηχανίες;

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας. Η παραγωγή τους σαπίζει στα χωράφια, καθώς οι βιομηχανίες ντομάτας με διάφορες δικαιολογίες, αθέτησαν τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει ήδη καταστραφεί το 40- 50% της παραγωγής, όπως σημειώνει σε ερώτηση της προς τον αρμόδιο Υπουργό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου και συμπληρώνει: «Συγκεκριμένα πρόκειται για συμβόλαια που υπέγραψαν οι ντοματοπαραγωγοί με τις εταιρείες «Βαβαλίδη-ΣΕΡΚΟ» και «Μπιτζίδη» στο νομό Σερρών. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι για μια ακόμη χρονιά είναι όμηροι των βιομηχάνων, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την περσινή σοδειά που παρέδωσαν στα κονσερβοποιία, με αποτέλεσμα τα χρωστούμενα να ανέρχονται στο 1 εκατ. Ευρώ».
ΜΕΤΑ ΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Συνάντηση με τους απεγνωσμένους τοματοπαραγωγούς είχε ο Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης ο οποίος δήλωσε στην XanthiNews αμέσως μετά: «Οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι. Είχα συζήτηση μαζί τους πριν λίγο. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας ο οποίος μου είπε ότι προχωράει το πρόγραμμα αποπληρωμής των παραγωγών. Ξεκίνησε όμως από τη Δράμα προκειμένου να ρευστοποιήσει τις οφειλές που έχουν οι παραγωγοί προς την ΕΑΣ. Διότι τους είχε στηρίξει με εφόδια και από τα οποία μπορεί να καταβάλλει και το 20% για τις άλλες ομάδες εκτός Νομού. Αυτό το οποίο με διαβεβαίωσε είναι ότι στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας θα έχει σειρά η ομάδα της ΕΑΣ Ξάνθης».
ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΒΑΘ ΘΑ ΕΧΟΥΝ;
Στην ερώτηση μας για το αν θα ήταν σε καλύτερη θέση οι τοματοπαραγωγοί εάν λειτουργούσε η συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΒΑΘ ο κ. Χατζηελευθεριάδης απάντησε πως το ίδιο τέλος θα έχουν και οι υπόλοιπες τοματοβιομηχανίες λόγω της ασύγκριτης ανταγωνιστικότητας με την Κίνα κυρίως: «Και η ΣΕΒΑΘ αν λειτουργούσε θα πήγαινε ακριβότερα ο τοματοπολτός; Τα ίδιο και χειρότερα χάλια θα είχε. Όταν το παραγωγικό κόστος φτάνει και ξεπερνάει τα 600 ευρώ τον τόνο και η αγορά το ζητάει με 400. Έρχεται το τέλος και για άλλες βιομηχανίες, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Δεν μπορούν να αντέξουν το πρόβλημα. Ο Κινέζικος πολτός όταν φτάνει στις αγορές με πάρα πολύ χαμηλό κόστος, εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε.
Τα ελληνικά προϊόντα είναι καλής ποιότητας αλλά δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικά. Το ημερομίσθιο μας έχει καμία σχέση με το ημερομίσθιο της Κίνας αλλά και της γειτονικής μας Βουλγαρίας; Σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Και έρχεται το σύστημα και λέει: Προσφορά και ζήτηση. Δηλαδή εμείς πρέπει να πάμε προς τα κάτω. Να ανταμώσουμε τις τιμές των γειτόνων μας. Άρα πρέπει το μεροκάματο να κατέβει κι άλλο».
ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Την ίδια στιγμή που η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη η ελληνική ύπαιθρος είναι έρημη και οι αλλοδαποί καλλιεργούν τη γη μας! Ο κ. Χατζηελευθεριάδης δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια εμείς έχουμε τον Αλβανό ή τον Πακιστανό μας. Πολύς κόσμος δεν θέλει να δουλέψει. Θέλει να παίρνει χρήματα χωρίς να δουλέψει. Και μόνο το γεγονός ότι έχει ερημώσει η ύπαιθρος λέει πολλά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς να ζήσει κάποιος στην πόλη; Και ξυπνάει και πάει στον μπακάλη, στο μανάβη. Ενώ στο χωριό ιδιαίτερα το καλοκαίρι ο μπαξές σου είναι ένας προϋπολογισμός. Δεν έχεις μεροκάματο, αλλά μπορείς να ζήσεις από τα προϊόντα σου. Μια φασολάδα να κάνεις χρειάζεσαι ένα μεροκάματο στην πόλη!!!»

Σχετικά Άρθρα