Γενική

Φρέσκο ραβιόλι με γέμιση αστακού

2 κουτ. σούπας μαϊντανό
3 κουτ. σούπας πράσο
150 γρ αλεύρι
80 γρ σιμιγδάλι ψιλό
2 αβγά
30 γρ χυμό παντζαριού
50 γρ ελαιόλαδο
1 ουρά αστακού
250 γρ πηχτή μπεσαμέλ
200 γρ φρέσκια κρέμα γάλακτος
200-250 γρ γαρίδες ατλαντικού
1 κουτ σούπας μαγιονέζα
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε την ουρά αστακού και τις γαρίδες και χωριστά, τα ψιλοκόβουμε σε κομματάκια. Φτιάχνουμε μια πηχτή μπεσαμέλ ως εξής: σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 30 γρ βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε σιγά σιγά σ’αυτό 30 γρ αλεύρι. Όταν ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά ¼ λίτρου γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Αφήνουμε να σιγοβράσει 10 λεπτά.
Προχωράμε στη γέμιση. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε για 2 λεπτά τον αστακό με τα πράσα, προσθέτουμε την μπεσαμέλ, αλατοπίπερο, το μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Πώς φτιάχνουμε τη ζύμη για τα ζυμαρικά; Στο κάδο του blender ή με ένα μιξέρ χειρός σε μια γαβάθα, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, 2 κρόκους, το χυμό παντζαριού, λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει μία ροζ ζύμη. Τη μαζεύουμε και την κάνουμε πακέτο μέσα σε μια μεμβράνη.
Απλώνουμε τη ζύμη, ανάμεσα σε δυο μεγάλες μεμβράνες, ή πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τετραγωνάκια ζύμης 5 x 5 ζυγό αριθμό.
Σε κάθε τετράγωνο τοποθετούμε ένα κουτάλι σούπας γέμιση. Κλείνουμε με ένα άλλο τετράγωνο τοποθετημένο λοξά σε αστέρι και πιέζουμε γύρω γύρω από τη γέμιση για να κολλήσουν. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ραβιόλια για 7-8 λεπτά. Τα σουρώνουμε με τρυπητή.
Επόμενο στάδιο; Η σάλτσα. Ενώ βράζουν τα ραβιόλια, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, κόβουμε τις γαρίδες σε κομματάκια, τα σοτάρουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε άλλα 2 λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά. Πριν χύσουμε τη σάλτσα στο πιάτο, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
Στην πιατέλα, τοποθετούμε τα σουρωμένα ραβιόλια, από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό για διακόσμηση και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή όρεξη!

Σχετικά Άρθρα