Γενική

Μην αφήνετε τα «ποντίκια» να χορεύουν…

Συμβουλές για την ασφάλεια του σπιτιού σε περίπτωση ταξιδιού

Ετοιμάζεσαι για τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως τρέμεις στην ιδέα ότι θα αφήσεις το σπίτι σου απροστάτευτο στο έλεος των διαρρηκτών; Ανησυχείς αν η πόρτα ασφαλείας θα κρατήσει τους επίδοξους «κουρσάρους» της περιουσίας σου μακριά ή αν ο συναγερμός θα κάνει τη δουλειά του; Δεν έχεις άδικο.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης δίνει χρήσιμες συμβουλές για να αυτοπροστατευτείτε:
Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας πριν φύγετε για διακοπές.
Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού κλείνουν και δεν χρειάζονται επιδιόρθωση, καθώς και ότι, πριν φύγετε, έχετε ασφαλίσει καλά όλα τα παράθυρα και τις πόρτες.
Κάντε εκτροπή των τηλεφωνημάτων σας σε κάποιους δικούς σας ανθρώπους.
Ενημερώστε για το ταξίδι σας μόνον αυτούς που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν για την απουσία σας.
Φροντίστε κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, το σπίτι σας να έχει «ζωντανή» εμφάνιση. Εμπιστευτείτε κάποιον να επιβλέπει την οικία σας, να ποτίζει τα λουλούδια σας ή να παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι σας. Επίσης, αν έχετε δεύτερο αυτοκίνητο, χρήσιμο είναι να το παρκάρετε έξω από το σπίτι, αλλά χωρίς βέβαια να του βάλετε κουκούλα. Χαμηλώστε το κουδούνισμα του τηλεφώνου, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν απαντά.
Δώστε τη δυνατότητα στους γείτονες να ελέγχουν τα μπαλκόνια σας. Για τον σκοπό αυτό μην αφήνετε τις τέντες πολύ κατεβασμένες φεύγοντας για διακοπές.
Εμπιστευτείτε το κλειδί του σπιτιού σας σε ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας για να μπορεί να ελέγχει κατά περιόδους την κατάσταση του σπιτιού σας. Επίσης συνεννοηθείτε να έρχεται κάποιος στο σπίτι όσο θα λείπετε.
Αν δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κάποιον φίλο, ρυθμίστε με χρονοδιακόπτες να ανάβουν τα φώτα, το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Συνεννοηθείτε με ενοίκους της ίδιας με σας κατοικίας, ώστε να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους για οποιονδήποτε λόγο.

Σχετικά Άρθρα