fbpx
Γενική

«Μπορεί να συγχωρήσουμε, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε»

Μέρα τιμής και πένθους η 19 η Μαΐου

Ημέρας τιμής και πένθους είναι η 19 η Μαΐου στην Ελλάδα και ημέρα Εθνικής Εορτής στην Τουρκία. Στην Ξάνθη ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης τίμησαν τις 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση.
Ο 98χρονος κ. Σταύρος Κοντογιαννίδης που έζησε την σφαγή θέλει, λέει, να θυμούνται όλοι, να μη μισούν αλλά και να μην ξεχνούν:
«Ήμουν οχτώ χρονών. Μια μέρα, στο χωριό, οι Τούρκοι συγχωριανοί και γείτονες, μας ειδοποίησαν ότι έπρεπε να φύγουμε. Θα έρχονταν οι Τσέτες… Φωνές, κλάματα, μοιρολόγια. Βγήκαμε στους δρόμους. Από τη βιασύνη δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτε μαζί παρά μόνο τις εικόνες… και την ψυχή μας. Δεν καταλάβαινα και πολλά. Δεν καταλάβαινα γιατί η μάνα μου κοιτούσε το διώροφο αρχοντικό σπίτι μας και έκλαιγε κρατώντας μας σφιχτά στην αγκαλιά της. Οι μεγαλύτεροι κρατούσαν στα χέρια τους λίγα ρούχα και ψωμί. Άλλοι έτρεξαν στην όμορφη εκκλησιά μας, τον Αϊ-Γιώργη, πήραν εικόνες, το Ευαγγέλιο και τον σταυρό. Μάνες χάνανε τα παιδιά τους, αδέλφια χωρίστηκαν. Φωνές, κλάματα, κατάρες από τη μια και από απέναντι διαταγές και πυροβολισμοί. Όλοι προσευχόμασταν στον Θεό που δεν μπορούσε να μας βοηθήσει».

Σχετικά Άρθρα