fbpx
Γενική

Διεθνές Συνέδριο για το έργο των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου

Δεν προσκαλέστηκαν Σκοπιανοί για να μην δημιουργήσουν προβλήματα

«Η πολιτισμική κληρονομιά του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ως παράγοντας ενότητας ανάμεσα στους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης» είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου στις 21- 22 Μαΐου. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης δήλωσε στην XanthiNews: «Είναι ένα διεθνές συνέδριο με την συμμετοχή 28 ομιλητών εκ των οποίων οι 10 είναι αλλοδαποί από Σλοβακία, Αυστρία, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α.
Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ενώνουν τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Υπάρχει μια μη γόνιμη παιδεία σχετικά με το έργο τους για τον μέσο Έλληνα.
Θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω τον μέσο Έλληνα, τον απλό πολίτη να αφουγκραστεί το έργο που μας ενώνει.
Βάζω μια πρωτοτυπία: δημιουργώ μια έκθεση με θέμα: «Οι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων, Κύριλλος και Μεθόδιος. Το ιεραποστολικό τους έργο και η διαχρονική του συνέχεια». Μέσα από μνημειακό, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό ο καθένας που θα μπει μέσα θα μπορεί να κατατοπιστεί, να διαβάσει και να παρακολουθήσει την διαχρονική πορεία του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τον 9 ο έως τον 21 ο αιώνα.
Εμείς θέλουμε να διδάξουμε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν Θεσσαλονικείς, ήταν Έλληνες».
Σε ερώτηση μας γιατί δεν προσκαλέστηκαν Σκοπιανοί οι οποίοι είναι και αυτοί Σλάβοι, σύμφωνα με δήλωση του Γκλιγκόροφ στις αρχές του 90 (ο οποίος αρνήθηκε ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου και ουσιαστικά παραδέχθηκε το ψέμα τους που έπεισε πάνω από 100 χώρες να τους αποκαλούν με το όνομα Μακεδονία και να δυναμιτίσουν την σχέση με την χώρα μας), ο κ. Νεοχωρίτης απάντησε:
«Δεν καλέσαμε τα Σκόπια γιατί θα δημιουργούσαν φασαρία όπως έκαναν σε οικονομολογικό συνέδριο στην Καβάλα.
Όταν το κράτος αποδεχτεί να λύσει ζητήματα, όπως είναι το όνομα, θα μπορώ να τους καλέσω.
Είναι ιδεολογικό το θέμα. Θα τους αποκαλέσω FYROM και θα αντιδράσουν, θα δημιουργήσουν πρόβλημα.
Όταν το Υπουργείο Εξωτερικών μου δώσει την έγκριση γιατί να μην τους καλέσω;
Συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε διακρατικές συμβάσεις, συμφωνίες, συνεργασίες. Με τα Σκόπια δεν έχουμε, όταν τις αποκαταστήσουμε, καμία αντίρρηση».

Σχετικά Άρθρα