fbpx
Γενική

Ένας «χαράκτης» της λογοτεχνίας και του πνεύματος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Στέφανος Ιωαννίδης. Ένας λογοτέχνης γεννιέται» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στη δημοτική πινακοθήκη Ξάνθης.
Το βιβλίο είναι του συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου, ενώ εκδόθηκε από τη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης «Κωνσταντίνος Μπένης». Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Αναστάσιος Θεοδωρίδης, η Πολιτευτής της ΝΔ Γεωργία Ανδρέου, καθώς και πλήθος κόσμου, παρακολουθώντας όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου Θανάση Μουσόπουλου.
Η δράση του Δήμου Ξάνθης σε ότι αφορά τα γράμματα και τις τέχνες είναι γνωστή, αφού στηρίζει πάντα αυτές τις ενέργειες, συμβάλλοντας έτσι στο κοινωνικό σύνολο.
«Επελέγη αυτή η περίοδος, διότι την 1 η Μαΐου 2001 ο Στέφανος Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή και έτσι τώρα το Μάη, γιορτάζουμε τα εννιά χρόνια από το θάνατό του. Η κ. Αθηνά Ιωαννίδη είχε δωρίσει ανέκδοτα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη, με κυριότερο στοιχείο ένα ημερολόγιο από την περίοδο της κατοχής, το οποίο έγραψε ο Στέφανος, όταν ήταν περίπου 20 ετών. Περιγράφει τη ζωή του τα χρόνια εκείνα και τις δυσκολίες στη βουλγαρική κατοχή. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το ημερολόγιο τα επεξεργάστηκα, προσπαθώντας να δείξω πως μέσα στη δύσκολη δεκαετία 1940 – 1950, ο Στέφανος Ιωαννίδης άρχισε να χαράζει το δρόμο του στο χώρο της λογοτεχνίας και του πνεύματος γενικότερα», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Μουσόπουλος.
Καρπό της δικής του έρευνας και των στοιχείων αυτών χαρακτήρισε το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ενός βιβλίου το οποίο παρουσιάστηκε από το δήμο Ξάνθης και τη στέγη πολιτισμού αυτού και φυσικά δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει. Το βιβλίο με τίτλο «Στέφανος Ιωαννίδης. Ένας λογοτέχνης γεννιέται» θα κοσμεί τις βιβλιοθήκες της Ξάνθης, για το χώρο της λογοτεχνίας και της τοπικής ιστορίας γενικότερα.
«Ο Στέφανος Ιωαννίδης ήταν για μένα προσωπικά ένα πνευματικό στήριγμα και ένας πνευματικός οδηγός. Μεγάλωσα δίπλα του και εκ των υστέρων, μετά από σχέσεις άνω των 30 ετών, μπορώ να πω ότι, χωρίς ο ίδιος να το θέλει, με επηρέασε και στο θέμα της λογοτεχνίας και στο χώρο του πολιτισμού. Κατά κάποιο τρόπο ασυνείδητα, προσπαθώ να συνεχίσω ένα έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το χώρο της Θράκης, δηλαδή το χώρο της αυτογνωσίας και της συνειδητοποίησης ότι αγαπούμε τον τόπο μας, όταν αγαπούμε τους ανθρώπους, αναδεικνύοντας τα καλά στοιχεία που κρύβουν μέσα τους», είπε ο κ. Μουσόπουλος.

Σχετικά Άρθρα