fbpx
Γενική

Γλυκό το ποτήρι για τη Βιστωνίδα, πικρό για τα Άβδηρα

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

Με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά είναι οι κάτοικοι του δήμου της Βιστωνίδας, αφού οι αντιδράσεις τους «έπιασαν τόπο» και έτσι το «θέλω» τους έγινε πραγματικότητα. Πλήρως ικανοποιημένοι εμφανίζονται λοιπόν όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και η συμπολίτευση και αντιπολίτευση του δήμου, οι οποίοι είχαν ταχθεί σε κοινό μέτωπο, ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία, όπως την είχαν χαρακτηρίσει, η οποία ήθελε έδρα του νέου δήμου τα Άβδηρα και όχι τη Γενησέα.
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων «ταρακούνησαν» την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να αλλάξει την έδρα, κάτι το οποίο ήταν αρκετά πιθανό, αφού υπήρχε το περιθώριο αλλαγών, όπως αναφερόταν και στο προσχέδιο.
Στο πλευρό των κατοίκων της Βιστωνίδας είχαν ταχθεί και οι κάτοικοι του δήμου Σελέρου, οι οποίοι είχαν και το μέγιστο δίκαιο, αφού οι οικισμοί τους απέχουν από τα Άβδηρα πάνω από 25 χιλιόμετρα. Στο νέο σχέδιο προβλέπεται επίσης και η μετονομασία του δήμου από «Δημοκρίτου» σε «Αβδήρων», καθώς και η ανακήρυξη του οικισμού των Αβδήρων ως ιστορική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια ίσως ελαχιστοποίησης των αντιδράσεων των κατοίκων των Αβδήρων αυτή τη φορά.
«θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου, γιατί ένας δίκαιος αγώνας και στόχος δικαιώθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τον κόσμο, ο οποίος πλαισίωσε την προσπάθεια αυτή, το δημοτικό συμβούλιο, τους βουλευτές του νομού και όσους μας στήριξαν, γιατί κατάλαβαν ότι αν δεν άλλαζε η έδρα, θα γινότανε μια μεγάλη αδικία. Η κυβέρνηση άλλαξε το αρχικό σχέδιο, επειδή κατάλαβε το λάθος της, το οποίο ήταν εξόφθαλμο», δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης.
Από την άλλη μεριά, προδομένοι αισθάνονται οι κάτοικοι των Αβδήρων, όπως λέει χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Εύα Τσακίρη. Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνουν αγώνες, ενώ συγχρόνως υποβλήθηκαν και οι παραιτήσεις των μελών του.
«Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Σήμερα στις 19:30 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κόσμου στην πλατεία, μπροστά στην προτομή του Δημόκριτου. Ύστερα από όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο υπέβαλε τις παραιτήσεις του προς εμένα. Το ψήφισμα θα δοθεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε., στη Βουλή των Ελλήνων, στον πρωθυπουργό, στον υπουργό και σε όλα τα κόμματα. Ο κόσμος αισθάνεται προδομένος. Ο Δημόκριτος, η έδρα και το όνομα των Αβδήρων δεν είναι μπαλάκι, για να το πάμε μια εδώ και μια εκεί», δήλωσε εμφανώς δυσαρεστημένη η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.
Την ίδια τύχη με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Βιστωνίδας, δεν είχαν όμως και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Σταυρούπολης, οι οποίες έπεσαν στο κενό, αφού στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, προβλέπεται και πάλι η ένταξή τους στο δήμο Ξάνθης. Από τη μεριά τους οι κάτοικοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι, λέγοντας ότι δε βρήκαν την υποστήριξη που έπρεπε, αφού οι προϋποθέσεις πληρούνταν, για να παραμείνει αυτόνομος ο ορεινός αυτός δήμος, ενώ εκφράζουν φόβους περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για την εξυπηρέτηση που θα τυγχάνουν από εδώ και πέρα. Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης από τη μεριά του αναφέρει ότι, η υπόθεση θα συνεχιστεί κανονικά στο νομικό σκέλος, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το τέλος.

Σχετικά Άρθρα