Γενική

Απάντηση της Περιφερειάρχη ΑΜΘ στη Σύγκλητο του ΔΠΘ

Ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης

Με αφορμή την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα έργα του Πανεπιστημίου που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας- Θράκης 2007- 2013» του ΕΣΠΑ, η Περιφερειάρχης ΑΜΘ έκανε την εξής δήλωση:
«Το σύνολο των εγκεκριμένων πόρων από το ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των Υποδομών Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια μας, ανέρχεται σε 81,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει υποδομές και εξοπλισμό για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και εξοπλισμό για την ειδική εκπαίδευση, την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και τις δομές της δια βίου μάθησης.
Από το ποσό αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2009, είχαν ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση 32 εκατ. ευρώ με εγκρίσεις έργων και σχετικές προσκλήσεις για έργα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ήταν δεδομένη και η ανάγκη για τουλάχιστον άλλα 25 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των υπολοίπων δράσεων που ανέφερα (πλην των υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και που αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στο εγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύνολο δηλαδή τουλάχιστον 57 εκατ. ευρώ.
Αναρωτιέται λοιπόν κάθε λογικός άνθρωπος, πώς είναι δυνατόν κάποιος που με την υπογραφή του έχει ήδη δημιουργήσει αυτές τις δεσμεύσεις, να μπορεί ταυτόχρονα με τόση ανευθυνότητα, να υπόσχεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για πρόβλημα αριθμητικής, αλλά πολιτικής αντίληψης, αυτών που με την ανεύθυνη στάση τους και την πρακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή δεινή θέση.
Συνεπώς, αυτό που ανακοίνωσα στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν αποτελεί καμία ακύρωση προηγούμενων αποφάσεων ή προγραμματισμού, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτε από αυτά. Αποτελεί μόνο την αυτονόητη προσαρμογή στην πραγματικότητα και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος.
Συμμεριζόμαστε και κατανοούμε λοιπόν απόλυτα τον «προβληματισμό» και την «δυσαρέσκεια» της Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μόνο που θεωρούμε ότι εκφράζεται προς λάθος κατεύθυνση.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία τους για την εξέλιξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, που είναι κοινή, δεδομένου ότι το Δ.Π.Θ. αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πόλο και συγκριτικό πλεονέκτημα για την Περιφέρειά μας.
Γι αυτό και ζήτησα από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να προχωρήσουμε άμεσα στη χρηματοδότηση του πρώτου μεγάλου έργου υποδομής που είναι έτοιμο να ξεκινήσει, προϋπολογισμού περίπου 20 εκ. ευρώ, και στην προμήθεια του εξοπλισμού, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, με την παράλληλη δέσμευση ότι θα καταβληθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους, κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση και χρηματοδότηση των υποδομών του Δ.Π.Θ., ανάλογα με την εξέλιξη και των υπόλοιπων δράσεων του τομέα παιδείας και έχοντας πάντα υπόψη τις πραγματικές χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από το Νόμο για το «Νέο Σχολείο», δηλαδή τη νέα πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της A/θμιας και B/θμιας εκπαίδευσης, η οποία αφορά στο σύνολο της χώρας».

Σχετικά Άρθρα