fbpx
Γενική

Αυτό το μνημείο περιμένει να έρθει στο φως

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, από τη Νομαρχία Ξάνθης, σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων και το Σωματείο «Διάζωμα».
Το Σωματείο «Διάζωμα», άγνωστο στους περισσότερους, είναι ένας σύλλογος, τα μέλη του οποίου είναι αποφασισμένα να κάνουνε πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ανάμεσα στα μέλη του σωματείου είναι και ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, καθώς και η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας και φυσικά είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, επιδιώκοντας να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
«Ξεκινάμε επιτέλους αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου, του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων. Αφανώς, έχουν γίνει πολλά, αλλά ήρθε η ώρα να γίνουνε πλέον και εμφανώς. Είναι μια προσπάθεια πολλών ανθρώπων, των μελών του «Διαζώματος». Κάνουμε αυτήν την ημερίδα, για να δείξουμε μια έρευνα, η οποία είναι πολύ ενθαρρυντική, μια έρευνα, η οποία γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, αποκαλύπτοντάς μας το τι γίνεται κάτω από τη γη. Δίπλα σε αυτήν την επιστημονική μεθοδολογία, θα έχουμε και μια πρώτη δοκιμαστική ανασκαφή και αν όλα πάνε καλά, τότε θα ξεκινήσουμε μια πιο συστηματική ανασκαφή, για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων, το οποίο αποτελεί πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, για να γίνει γνωστό αν αυτό είναι αξιοποιήσιμο και αναστηλώσιμο.
«Οι κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιούνται. Πρέπει αυτό που είναι πραγματικά δικό τους, να αναδειχθεί και να περάσει στις επόμενες γενιές. Ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αποφασίσαμε να κάνουμε μια τομή, ήδη έχουμε διασφαλίσει ένα ποσό, έτσι ώστε να καταδειχθεί αν είναι αναστηλώσιμο ή όχι», δήλωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.
Για ξεκίνημα ενός ονείρου των πολιτών, το οποίο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, μίλησε η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα τσακίρη εμφανώς ικανοποιημένη από αυτήν την εξέλιξη.
«Το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων ήταν ξεχασμένο μέχρι τώρα. Εμείς είχαμε κάνει μία προσπάθεια το 2000 να το αναδείξουμε, χωρίς όμως αυτή να ευδοκιμήσει, διότι βρήκαμε πολλά εμπόδια και μας θεώρησαν ρομαντικούς και τρελούς. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού μέσα από το σωματείο μπορούμε να το αναδείξουμε», δήλωσε η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.

Σχετικά Άρθρα