fbpx
Γενική

Έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες

ΕΜΠΡΟΣ

Και ενώ η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» συνεχίζεται κλιμακώνονται οι αντιδράσεις επί του χωροταξικού από εν ενεργεία δημάρχους και αυτοδιοικητικούς που δεν τους ικανοποιεί το Σχέδιο. Τρεις είναι οι πόλοι αντίδρασης: 1) Ζλάτκος- Τσολακίδης στο Δήμο Βιστονίδας που διεκδικούν έδρα στη Γενισέα στον Καλλικρατικό δήμο Δημοκρίτου που προτείνεται να έχει έδρα τα Άβδηρα 2) Καρασακαλίδης στο Δήμο Σταυρούπολης που διεκδικεί την αυτονομία του ως ορεινός δήμος με 82,94 % ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα και 3) Μπιρόλ στο Δήμο Σελέρου που επίσης διεκδικεί την αυτονομία του ως μειονοτικός δήμος που επίσης έχει μεγάλο ποσοστό ορεινού και ημιορεινού όγκου.

ΜΑΧΗΤΗΣ

59 χρόνια μετά, η Σταυρούπολη έγραψε και πάλι την ιστορία της, 500 και πλέον δημότες συμμετείχαν στη κινητοποίηση ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ:
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!
Στο κλείσιμο του σταθμού και της σιδηροδρομικής γραμμής, στο σιδηροδρομικό σταθμό Σταυρούπολης, προχώρησαν πάνω από 500 πολίτες του Δήμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα το πρωί της Κυριακής. Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση ακόμη και στους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα με μαύρες σημαίες και πανό, οι κάτοικοι έκλεισαν για μια ώρα περίπου, (από της 11 έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής), τον σιδηροδρομικό σταθμό, εκφράζοντας έτσι, την αγανάκτησή τους για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

ΑΓΩΝΑΣ

Στο πλευρό των δημοτών της Σταυρούπολης που αντιδρούν στη συνένωση τους με το δήμο Ξάνθης συμπαρατάσσεται ο Μιχάλης Στυλιανίδης εκφράζοντας την άποψη ότι τα όρια του ορεινού δήμου θα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Σε ότι αφορά στις αιχμές που εκτοξεύονται αναφορικά με την ανάμιξή του στον νεοσύστατο δήμο Δημοκρίτου ο κύριος Στυλιανίδης τονίζει ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόσβαση στο υπουργείο Εσωτερικών αφήνοντας αιχμές για λειτουργίες άλλων παραγόντων που από ότι αποδείχθηκε καθόρισαν τον τελικό σχεδιασμό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία θα τελεστεί και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοβουλία του οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ ολόκληρο τον κόσμο.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας, Κρις Σπύρου, και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο κ. Σπύρου έκανε γνωστό ότι η θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών. Όπως είπε, η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παραβρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.
«Οι ενορίτες της Αγίας Σοφίας απ όλο τον κόσμο θα είμαστε στην Πόλη, προκειμένου να τελέσουμε θεία λειτουργία στη Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

ΘΡΑΚΗ

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων, οι δυνατότητες λειτουργίας αξιοποίησης παράλληλα με την ανάγκη κινητοποίησης της Ξάνθης προς αυτή την κατεύθυνση ,παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Νομαρχία Ξάνθης ο Δήμος Αβδήρων και το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το βράδυ της Παρασκευής7 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείο «Ελισσώ».

Σχετικά Άρθρα