fbpx
Γενική

Πολιτισμικές ανάσες κόντρα στην κρίση

Εκδηλώσεις της ΦΕΞ μέχρι τέλος Μαΐου

Πέμπτη 13 έως και 19 Μαΐου στο Λαογραφικό Μουσείο
Με αφορμή την Διεθνής Ημέρα Μουσείων το Λαογραφικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια περιήγηση στη νεότερη ιστορία της πόλης μας με οδηγό τα εκθέματα του. Ξεναγήσεις- παρουσιάσεις- συναυλίες. Παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό μουσείο Ξάνθης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
(κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα)
Κυριακή 16 και ώρα 19.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ και οι παιδικές χορευτικές του ομάδες παρουσιάζουν διασκευασμένο το παραδοσιακό παραμύθι «Το παιδί και το Ψάρι». Μια παράσταση που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στη χώρα του παραμυθόκοσμου μέσα από τη διήγηση, τα τραγούδια και τους χορούς που έχουν ετοιμάσει οι μικροί χορευτές της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.
2 ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Κινηματογράφο της Αργεντινής
Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 2 ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας φέρνει στην Ξάνθη δέκα ταινίες του σύγχρονου σινεμά της Αργεντινής. Οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν τη δυνατότητα το 2001, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αργεντινή: ένα νέο ξεκίνημα» αλλά και το 2004 στο αφιέρωμα «το άνθος του νέου αργεντινού κινηματογράφου» του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσ/νικης να παρακολουθήσουν μέρος της δουλειάς κάποιον σημαντικών σκηνοθετών της Αργεντινής.
Το φεστιβάλ παρουσιάζει στην Ξάνθη 10 από αυτούς του σκηνοθέτες με τις αντίστοιχες ταινίες τους. Οι ταινίες έχουν ελληνικού υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Από Παρασκευή 21 έως και 26 Μαΐου στο Λαογραφικό Μουσείο
Κυριακή 30 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Παιδική Μουσική Θεατρική σκηνή της ΦΕΞ
Απόψε ας ξαναγίνουμε παιδιά
και να χαρούμε έτσι απλά και όμορφα
Να δέσουμε ασημιά κλωστή
να κάνουμε το φεγγαράκι χαρταετό μας
να παίξουμε τ αστράκια χαρτοπόλεμο
να καντηλιάσουμε ψηλά και τα όνειρά μας
να παραβγούν τα σύννεφα, τ αστράκια, το φεγγάρι
και να χαρούμε έτσι απλά και όμορφα
όπως απλή και όμορφη είναι η νύχτα.
Διδασκαλία, Σκηνοθεσία: Βάνια Φερεσιάδου
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.
Ζωγραφική- 9 Ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί
Η Ξάνθη υποδέχεται κάθε χρόνο αποφοίτους των σχολών καλών τεχνών με αφορμή την ενασχόλησή τους στον εκπαιδευτικό τομέα.
Η διαμονή τους στον τόπο, το εκπαιδευτικό αλλά και δημιουργικό τους έργο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πραγματικότητάς μας.
Άλλοτε συγκινούνται, κουράζονται, εμπνέονται και το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής καταγραφής παρουσιάζεται στην έκθεση που οργανώνουν η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Ξάνθης.
Επιμέλεια: Κυριακή Χριστοδούλου- μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης
Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο ΚΟΚΟΡΙ, στο ΑΛΧΗΜΕΙΟ και στο ΑΝΩ ΚΑΤΩ. Διαρκεί έως το τέλος Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα