fbpx
Γενική

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης

Δεν θέλουν συνένωση με το Δήμο Ξάνθης

Συμβολικά έκλεισαν για δύο ώρες (10- 12 το πρωί) την σιδηροδρομική γραμμή κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης την Κυριακή, θέλοντας με αυτόν τον δρόμο να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Σχέδιο Καλλικράτης που προτείνει τη συνένωση του ορεινού Δήμου με τον αστικό Δήμο Ξάνθης.
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης δήλωσε στην XanthiNews: «Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων από το 1959. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό το ότι ήταν παρόντες μικροί και μεγάλοι στον σιδηροδρομικό σταθμό να διαδηλώσουν ενάντια στο Σχέδιο Καλλικράτης, σύμφωνα με το οποίο συνενώνεται ο Δήμος Σταυρούπολης με τον Δήμο Ξάνθης.
Άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών από τους δημότες Σταυρούπολης και Ξάνθης, από μαζικούς φορείς και συλλόγους.
Θα έχουμε κλιμάκωση αγώνων.
Λέγαμε εξαρχής ότι δεν θέλουμε να περιχαρακωθούμε και να αυτονομηθούμε αλλά με βάση το σχέδιο Καλλικράτης δεν μπορεί να υπάρξει συνένωση διαφορετικών όμορων Δήμων οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικούς Νομούς. Πράγμα το οποίο σημαίνει για τον Δήμο Σταυρούπολης ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Δήμο Παρανεστίου ή με τον Δήμο Ορεινού. Ακόμη στο νότιο τμήμα του Νομού Ξάνθης με τον Δήμο Τοπείρου δεν μας συνδέει κοινός οδικός άξονας.
Είμαστε δύο Δήμοι με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, με διαφορετικά δίκτυα υποδομών, με διαφορετική ανάπτυξη και με διαφορετικά προβλήματα.
Η Σταυρούπολη αυτή τη στιγμή με βάση το σχέδιο είναι η μόνη περιοχή η οποία ενώνεται με αστικό κομμάτι. Είναι κατά 83% ορεινός δήμος, είναι ολόκληρη περιοχή χαρακτηρισμένη εθνικό πάρκο προστατευόμενης περιοχής και NATURA, στα σύνορα της έχει πάνω από 500 είδη σπάνιων φυτών και ζώων. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα.
Με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, το Σύνταγμα προστατεύει τις Νησιωτικές και Ορεινές περιοχές της χώρας μας. Θεωρεί ότι πληθυσμιακό κατώφλι είναι το κατώφλι για τους 2000 ορεινούς Δήμους όπως επίσης και η ορεινότητα κρίνεται αν το 50% των διαμερισμάτων ενός Δήμου είναι ορεινά.
Στη δική μας περίπτωση τηρούνται όλα αυτά, από την Εθνική Στατιστική Αρχή όπως τα ζήτησε ο Υπουργός και θεωρούμε ότι βάση το σχέδιο η Σταυρούπολη αδικείται.
Οι περιστολές δαπανών 1 δις 800 εκατ. έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την ΚΕΔΚΕ η οποία έχει κοστολογήσει το σχέδιο αυτό από τις περικοπές Δημάρχων, Αντιδημάρχων σε 100 εκατ. Συνεπώς το Σχέδιο αυτό κρύβει απολύσεις από πίσω.
Εκεί που έχουν παρατυπίες και έχει προσληφθεί παραπάνω προσωπικό να γίνουν απολύσεις. Δεν θέλουμε όμως σε καμία περίπτωση απόλυση απαραίτητων εργαζομένων σε Δήμους. Με βάση το Σχέδιο επίσης ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες προς τον πολίτη που είναι άκρως απαραίτητες όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι, πετυχημένο πρόγραμμα κατά γενική ομολογία».

Σχετικά Άρθρα