fbpx
Γενική

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δίνουν το παράδειγμα

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ

Μια πολύ ωραία εκδήλωση έλαβε χώρα το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, από τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, η οποία αφορούσε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Οι μαθητές των σχολείων της πόλης, έβαλαν τα δυνατά τους και παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις οποίες προετοίμαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Από όλο το νομό Ξάνθης έλαβαν μέρος περίπου 1.600 μαθητές και 114 καθηγητές, σε σύνολο 66 προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Με την εκπόνηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων μέσα από την οικογένεια και στην συνέχεια μέσα από τις σχολικές μονάδες, θέτονται οι βάσεις για την απόκτηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς αποτελούν το μελλοντικό έμψυχο υλικό του πλανήτη.
«Αυτό το διήμερο ήμαστε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, για να δείξουνε τα παιδιά τη δουλειά που κάνανε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο σχολείο. Η τοπική κοινωνία της Ξάνθης και οι γονείς των παιδιών, βλέπουν μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις ότι, τα παιδιά τους δεν ασχολούνται μόνο με τα κυρίως μαθήματα, αλλά μαθαίνουν και το περιβάλλον, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι εργασίες των παιδιών εκθειάζονται και έτσι ευαισθητοποιούν όλους τους πολίτες», δήλωσε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας στο Νομό Ξάνθης Παρασκευή Γεωργαντά.
H Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θεωρείται αναπόσπαστο και ουσιώδες τμήμα της παιδείας του κάθε πολίτη και πρέπει να ενισχύεται όσο το δυνατόν νωρίτερα σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης και ενθαρρύνει τα άτομα για ορθολογική περιβαλλοντική δράση ώστε να διατηρηθεί η αρμονία και η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διαμορφώνονται στάσεις και αντιλήψεις σε άτομα και κοινωνικές ομάδες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν με ατομική αλλά και συλλογική δράση να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Οι ιδέες των σχολείων ήταν πάρα πολλές και αφορούσαν σε ότι έχει σχέση με το περιβάλλον, όπως η ανακύκλωση, ο αγροτουρισμός, τα μανιτάρια, τα γεωθερμικά πεδία και τη διαχείριση απορριμμάτων. Ο κόσμος της Ξάνθης είδε από κοντά τις εργασίες των παιδιών, οι οποίες του έδωσαν ένα μήνυμα για την προστασία αυτού, η οποία γίνεται συνεχώς όλο και πιο επιβεβλημένη.
Η διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης θα πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. H σπουδαιότητά της είναι τεράστια καθώς συμβάλει όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά και στην ενεργοποίηση συναισθημάτων, στάσεων και δεξιοτήτων, κοινωνική δράση και συμμετοχή αλλά και υπεύθυνη καθημερινή συμπεριφορά των παιδιών.

Σχετικά Άρθρα