Γενική

Τέσσερις οι δήμοι, με νέο όνομα το δήμο Δημόκριτου

ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο χωροταξικό του νομού Ξάνθης, ύστερα από την ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης».
Ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Σταυρούπολης ενώνονται σε ένα δήμο, με την ονομασία δήμος Ξάνθης και έδρα την Ξάνθη, ο δήμος Αβδήρων, ο δήμος Βιστωνίδας και ο δήμος Σελέρου ενώνονται σε ένα δήμο, με την ονομασία δήμος Δημόκριτου και έδρα τα Άβδηρα, ο δήμος Μύκης «ρουφάει» τις τρεις ορεινές κοινότητες, με έδρα τη Σμίνθη, ενώ ο δήμος Τοπείρου παραμένει ως είχε.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, σε πρώτες δηλώσεις του ανέφερε πως, ήταν αναμενόμενη αυτή η συνένωση των δήμων Ξάνθης και Σταυρούπολης, λέγοντας ότι, δε θα υπάρξει πρόβλημα με την απόσταση οικισμών, οι οποίοι απέχουν έως και 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης, αφού η λειτουργία του πρώην δήμου Σταυρούπολης θα συνεχίσει η ίδια, με την ύπαρξη τοπικού αντιδημάρχους, ενώ θα λειτουργούν τοπικά καταστήματα του δήμου, εξυπηρετώντας έτσι τους κατοίκους της περιοχής.
Για δύο «μελανά σημεία» στο χωροταξικό μίλησε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Ραγκούση, οι δήμοι άνω των 2.000 κατοίκων και με ποσοστό άνω των 50% ορεινό, μένουν μόνοι τους. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε για το δήμο Σταυρούπολης, του οποίου τα εφτά δημοτικά διαμερίσματα είναι 100% ορεινά. Επίσης αναφέρθηκε και στις μεγάλες αποστάσεις οικισμών από την έδρα του νέου δήμου, την Ξάνθη, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 70 χιλιόμετρα, ενώ επισήμανε ακόμη οκτώ σημεία, τα οποία αφορούν στα οικονομικά, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό, του σχεδίου «Καλλικράτης».
Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων είναι αρνητικές σε πολλές περιοχές και μάλιστα σήμερα το απόγευμα κάτοικοι του δήμου Βιστωνίδας θα συγκεντρωθούν στη Γενησέα, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την έδρα του νέου δήμου, όπου θα ανήκουν, η οποία είναι τα Άβδηρα.
Όσον αφορά στο προσωπικό, τις συνενώσεις των Δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενωμένων ΟΤΑ θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που προβλέπει ο νόμος, θα αξιοποιηθούν, όπου υπάρχει ανάγκη με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι προσλήψεις νέου προσωπικού, όπου αυτό είναι απαραίτητο, μετά την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι δυνατότητες μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού, γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.

Σχετικά Άρθρα