fbpx
Γενική

Ενόψει του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών

Κρίση: η πιο εύστοχη λέξη

Γράφει η Ξένια Χατζάκη- Θεολόγος

Ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν τέλη 2011 αρχές 2012 . Έρχεται η πολυσυζητημένη διετής μεταβατική περίοδος διορισμών οπού θα προσληφθούν οι εναπομείναντες διοριστέοι του προηγούμενου διαγωνισμού.
Όσοι είναι επιτυχόντες στο νέο αυτό διαγωνισμό θα προσλαμβάνονται από το 2012- 2013. Δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων και ο διαγωνισμός δεν θα αφορά πλέον όλες τις ειδικότητες αλλά μόνο όπου έχουν καταγραφεί ελλείψεις.
Έντονος λόγος γίνεται για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης το οποίο πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος που επιθυμεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών.
Το πιστοποιητικό δίνεται σε δύο επίπεδα ένα γι αυτούς οι οποίοι είναι στα Πανεπιστήμια και ένα για αυτούς που όταν βγουν από αυτά θελήσουν αργότερα να πάρουν αυτό το πιστοποιητικό.
Στην ουσία σε λίγο καιρό θα μιλάμε για αυτούς που έχουν πτυχίο στα χέρια τους και για αυτούς που έχουν το δικαίωμα να εξασκήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Γίνεται ένας διαχωρισμός που η αποτελεσματικότητα του είναι υπό αμφισβήτηση. Πόσο ακόμα μπορούν να δυσκολέψουν την είσοδο των εκπαιδευτικών στην σχολική εκπαίδευση;
Με φόντο την οικονομική κρίση θα γίνει δραματική μείωση των διορισμών και ήδη αναμένονται πολλοί λιγότερες προσλήψεις τα επόμενα 2 χρόνια. Πως θα καλυφθούν τα κενά; Το πολυνομοσχέδιο μερίμνησε και για αυτό καθώς οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους με 5 ώρες υπερωρία την εβδομάδα.
Τελικά η λέξη κρίση είναι η πιο εύστοχη για να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί και εμάς κρίση θα αρχίσει να μας πιάνει με όλα αυτά τα παράλογα που ακούμε και που βλέπουμε…

Σχετικά Άρθρα