Γενική

Η πρόταση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη»

Προέχει η αναπτυξιακή μορφή των Δήμων

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να φέρουμε εις πέρας είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», μια διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που θέτει προ των ευθυνών τους όλους όσους ασχολήθηκαν χρόνια με την αυτοδιοίκηση αλλά και όλους αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση τόσο για τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους της αυτοδιοίκησης όσο και το χωροταξικό του κάθε νομού.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε πρόταση για το σχέδιο «Καλλικράτης» την όποια και κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του κινήματος. «Αυτό που προέχει στη τελική απόφαση συγκρότησης των νέων δήμων είναι η αναπτυξιακή τους μορφή και η εύρυθμη διοικητική τους λειτουργία», σημειώνει και συνεχίζει:
«Σε μια περίοδο που η ανεργία στους νέους της χώρας μας και ακόμα περισσότερο στο νόμο μας είναι στα ύψη, δε μπορούμε να βλέπουμε κοντόφθαλμα και να μη προσπαθήσουμε να λύσουμε καίρια προβλήματα μια για πάντα».
Παράλληλα μιλάει περί απαίτησης από τον κάθε αρμόδιο φορέα για τα παρακάτω:
Α) αξιοποίηση των Γεωθερμικών πηγών στο κάμπο του νομού (Ποτάμια, Εράσμιο)τόσο αγροτικά όσο και τουριστικά
Β) αξιοποίηση των Γεωθερμικών πηγών των Θερμών στην ορεινή περιοχή του νομού
Γ) ανάπλαση του λιμανιού του Πόρτο Λάγους και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο λιμάνι μεσαίου τύπου με παράλληλη προσθήκη μια γραμμής Πόρτο Λάγος- Θάσος. (στη πρόταση μας υπάρχει πλήρης διαμόρφωση του λιμανιού με σχέδια έχοντας φυσικά λάβει υπόψιν τη συνθήκη RAMSAR)
Δ) δημιουργία αιολικού πάρκου στους πρόποδες του ορεινού όγκου αξιοποιώντας τους δυνατούς άνεμους που πνέουν στη περιοχή
Ε) πραγματοποίηση μιας κοινής αγροτικής πολιτικής για το πεδινό τμήμα του νομού με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη στη γεωργική καλλιέργεια
Ζ) διατήρηση και ενίσχυση της καλλιέργειας του μπασμά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού (θέμα ζωτικής σημασίας για τις συνεταιριστικές καπνοβιομηχανίες της περιοχής μας).
Η) εκσυγχρονισμό του κέντρου φυσικού αερίου στο χωριό Διομήδεια ώστε να τροφοδοτούνται τα περισσότερα χωριά του Ξανθιώτικου κάμπου.
Θ)τουριστική αξιοποίηση των παρανεστίων περιοχών.
Ι) αποπεράτωση της δημιουργίας του κάθετου οδικού άξονα με αφετηρια τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έργο που παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Πόρτο Λάγους θα βελτιώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών.
Κ) αξιοποίηση των παραλιών του νομού μας στα πρότυπα γειτονικών νομών (π.χ. Καβάλα , Ροδόπη) , γεγονός ύψιστης τουριστικής σημασίας για τον τόπο.
Και καταλήγει: «Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όσον αφορά το νομό μας. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε προοπτική και κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας τόσο στην αστική Ξάνθη όσο και στην ύπαιθρο του νομού μας. Τέτοια θέματα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή με την ανακοίνωση της δεύτερης φάσης του ‘Καλλικράτη’ που περιλαμβάνει το χωροταξικό κομμάτι. Για να υλοποιηθεί το χωροταξικό του ζητήματος θα πρέπει τα αρμόδια όργανα να λάβουν υπόψιν τους κάτι πολύ σημαντικό: οτι για να γίνουν πράξη τέτοια μεγάλα έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στο νομό μας, θα πρέπει οι δήμοι που θα δημιουργήσει ο νέος «Καλλικράτης» να είναι πληθυσμιακά και χωροταξικά μεγάλοι ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων. Με δήμους- κοινότητες των δέκα και δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων θα είμαστε μια ζωή όμηροι προσώπων και έρμαια συμφερόντων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ας αφήσουμε το «πράσινο» δέντρο και τις μικροπολιτικές λογικές και ας κοιτάξουμε επιτέλους για το καλό όλων το δάσος. Ο «Καλλικράτης» πρέπει να είναι μια μεταρρύθμιση- φορέας ανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για το καλό του τόπου. Γιατί τέτοιες ευκαιρίες δε θα έχουμε ξανά στο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα